Починаючи з 2002 року біологи та екологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького здійснюють охорону популяції підсніжника складчастого в лісовому масиві Холодний Яр. Для цього виду це єдине місце зростання в континентальній частині України, найближчі популяції розташовані в Криму. Тому збереження підсніжника в Холодному Яру є надзвичайно важливим. Завдяки багаторічній охороні чисельність та площа зростання цих первоцвітів збільшилася і в цьому, безумовно, заслуга біологів та екологів університету.

Щороку дві групи студентів ННІ природничих наук на чолі з викладачами здійснюють цілодобове чергування на місцях зростання підсніжника складчастого. У вихідні дні ці місця відвідує декілька тисяч любителів природи, які приїжджають помилуватися білосніжними квітами. Цього року керівниками та безпосередніми учасниками акції стали доценти Олександр Спрягайло, Олександр Ілюха, Максим Гаврилюк та Володимир Конограй. Приємно відзначити, що в охороні активну участь беруть випускники ННІ природничих наук, для яких це стало доброю традицією. Акція проходить спільно з НІКЗ «Чигирин» за підтримки ректорату та профкому університету, ДП «Кам’янське лісове господарство», а також багатьох меценатів.

— В останні роки наша діяльність спрямована не стільки на боротьбу з браконьєрами, які намагаються нарвати квіти для продажу. Найбільш актуальною проблемою є рекреаційне навантаження — якщо не здійснювати охорону підсніжників є загроза витоптування місць зростання, що призведе до їхнього зникнення. Тому нині ми здійснюємо переважно роз’яснювальну роботу та не допускаємо зривання квітів, — зазначає директор навчально-наукового інституту природничих наук Максим Гаврилюк.

— Приємно бачити результат будь-якої діяльності. Сьогодні всі знають, що підсніжники в Холодному Яру існують завдяки небайдужим природоохоронцям Черкаського національного. Дуже добре, що екологи та біологи вивчають природні процеси не тільки в аудиторіях. Адже сьогодні важливо, щоб випускники володіли конкретними компетенціями, які потрібні роботодавцям. Здобувати їх потрібно не тільки в лабораторіях, а й природних умовах, – вважає ректор університету Олександр Черевко.

Навчально-науковий інститут природничих наук