14 квітня 2018 виповнюється 4 роки відтоді, як оголосили початок антитерористичної операції в Україні.  Напередодні цієї дати у Черкаському національному відбулася серія зустрічей студентів із тими, хто пройшов неоголошену війну.

Заходи ініціювала Студентська рада Черкаського національного. На ініціативу студентів відгукнулися колишні й нинішні студенти ЧНУ, представники національно-патріотичних сил Черкащини.

12 квітня  зустрічали бійців у навчально-науковому інституті української філології та соціальних комунікацій. Коновалов Даніїл, студент університету та доброволець, разом зі своїми побратимами Віталієм Олійником, Андрієм Барановським та Олександром Бородієнком розповіли про тяжкі будні в зоні АТО, поділилися власними думками щодо війни. Студенти-слухачі цікавилися здебільшого життям самих бійців у зоні бойових дій, їх міркуваннями щодо того, якою є ситуація нині на теренах держави та коли закінчаться смерті, війна, ворожнеча з Росією.

— Якщо ти не готовий померти, тобі на війні робити нічого, —  відповів на одне з запитань студентів Андрій Барановський. — Але майбутнє за молодими, які мусять все змінити. Я ставлю на вас, — звернувся АТОвець до студентів.

Завітали АТОвці й до студентів інших інститутів і факультетів ЧНУ. Студентам ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я, психологічного факультету доброволець Юрій Тертичник і студент ННІ історії та філософії Олександр Кузьменко розповідали про соціальний обов’язок кожного чоловіка в державі, про роль жінки, а також розмірковували про те, якою має бути нація, аби держава була сильною. Студент ННІ історії і філософії Віталій Каракай, який хоч і не брав участі в бойових діях, але навчається на кафедрі військової підготовки, презентував зброю українського бійця — автомат Калашникова. Хлопець учив розбирати його, складати, правильно доглядати за зброєю. Окремо студент показав, що має бути обов’язково в аптечці кожного воїна. Наприкінці АТОвці надали студентам можливість самостійно розібрати та скласти АК-47.

— За вами майбутнє. Молоді зобов’язані ставати з кожним днем кращими. Якщо ви не думаєте про себе або свій саморозвиток — робите злочин проти нації, — сказав на зустрічі зі студентами факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем і навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Юрій Тертичник.

Завершальною стала зустріч у ННІ історії та філософії зі студентами першого та другого курсів. До Олександра Кузьменка приєднався молодший лейтенант запасу Національної гвардії України Дмитро Кухарчук. Він розповів не лише про реалії у зоні бойових дій, а й про волонтерську допомогу, яка неодноразово рятувала воїнів. Окрім збирання та розбирання АК-47 бійці запросили студентів до неформального спілкування після закінчення лекції з національно-патріотичного виховання.

Зустрічі справили на студентів велике враження. Дехто зізнався, що вирішив пов’язати своє майбутнє з військовою справою.

— Я почав краще розуміти бійців АТО, що вони відчувають, про що думають. Окрім спілкування мене порадувала можливість доторкнутися до зброї, спробувати її розкласти, — розповідає студент факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем Володимир Хандюк.

Студенти подякували воїнам АТО щирими словами та обіймами за те, що вони зробили для України. На згадку про подію всі разом пофотографувалися.

Аліна Піскова, студентка І курсу ННІ УФСК

Фото Таїси Агавардієвої студентки І курсу ННІ УФСК