Студенти кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького поспілкувалися з американським журналістом Деніелом Джеймсом Смітом (Розбург, Орегона).

Зустріч організована у межах проєкту «Голос. Україна. Ротарі» (спільний проєкт Ротарі клубів США та України). Мета проєкту — посилити увагу американців до українського питання. Адже, за даними соціології, 47% жителів США — проти надання допомоги Україні.

Американець бажає змінити цю ситуацію. Він приїхав в Україну з метою збору «живих» історій про життя українців під час війни. Працює тут як журналіст.

Ден є шанувальником України. Побував уже на деокупованій Київщині, Чернігівщині. Його Ротарійський Дистрикт 5110 робив неодноразові пожертви для надання гуманітарної допомоги українцям, що постраждали від війни.

 «Хочу запросити вас усіх допомагати Дену в його роботі, — звернулася до майбутніх журналістів редакторка видання «Нова доба», черкаська ротарійка Тетяна Очеретяна. — Основна ціль проєкту — це показати живі історії українців. Долучайтеся до створення таких історій».

Університет теж створює історії про своїх працівників і студентів. Начальниця відділу інформації та зв’язків із громадськістю ЧНУ Сніжана Лисенко презентувала проєкт «ЧНУ у війні», який зібрав десятки відео- та текстових сюжетів:

— На сімдесят п’ятий  день війни народилася ідея розповісти, чим живе ЧНУ, аби зберегти пам’ять про ці дні і підтримати тих, у кого опускаються руки. Так наша команда під керівництвом проректорки з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галини Гаврилюк взялася за реалізацію проєкту «ЧНУ – сімдесят п’ять днів війни».

Робили сюжети про тих, чиє життя різко змінила війна. Хтось воював, а хтось опікувався біженцями та пораненими бійцями, хтось опинився за кордоном, а хтось продовжив викладати, незважаючи на повітряні тривоги. Хтось в’язав захисні сітки та робив акумулятори на павербанки, доставляв на фронт необхідні речі, хтось опановував саперну справу,  хтось створив музичний гурт, започаткував курси з української мови, здобував спортивні перемоги. Навіть наші іноземні студенти, які повернулися на свою батьківщину, слали нам свої відео на знак солідарності.

Повну версію усіх відео і текстів можна переглянути на сайті університету у рубриці «ЧНУ — сімдесят п’ять днів війни»

З часом проєкт став називатися «ЧНУ у війні», бо ми вирішили його продовжувати.

Наприкінці дві тисячі двадцять другого року «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» Міністерства освіти і науки України запропонував долучитися до всеукраїнського проєкту «Освіта у вогні».  Зібрали історії викладачів, студентів, працівників освіти, розповіді про функціонування закладів освіти в умовах повномасштабної війни росії проти України. Спогади освітян про пережите в окупації, в тилу.

У результаті було видано часопис «Освіта у вогні». Наші розповіді представлені в цьому часописі на десяти сторінках.

Американський журналіст розповів про свій проєкт та закликав усіх присутніх знімати подкасти про українців, ділитися власними життєвими історіями.

— Ми працюємо в двох напрямах: робимо серію відео та подкастів. Зараз ви всі об’єднані та патріотично налаштовані. У нашій програмі ми б хотіли продемонструвати дух та відвагу українського народу, — підсумував Деніел Джеймс Сміт.

 — Зустріч дуже сподобалася. Ми мали змогу отримати цікавий досвід: спілкування з американським журналістом та практика англійської мови. Окремо слід зазначити про можливості, які для нас відкрилися. Цікаво було послухати також про доброчинність в Україні та Америці, — поділилася студентка 2-PR курсу Наталія Бондар.

Захід відбувся в день народження українського класика Тараса Шевченка. Наприкінці зустрічі студенти розповіли Деніелу та західній аудиторії про видатного поета.

Автор: студент 1-Ж курсу Денис Непогодьєв

Фото: студент 3-ВБ курсу Андрій Найда

Пропонуємо переглянути відео від Студентського телебачення: