Про діяльність бібліотечної системи та читацьку активність у воєнні роки говорили на круглому столі на тему «Бібліотеки під час війни: чи читають українці книги», організованому кафедрою журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спільно з Черкаською центральною міською бібліотекою імені Лесі Українки та управлінням культури Черкаської міської ради.

В обговоренні, яке проходило в залі Центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки, від ЧНУ взяли участь студенти ОП «Видавничий бізнес, редагування та медіадизайн», старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка та доцентка цієї ж кафедри Олена Погрібна, студенти 3 курсу ОП «Філологія», доцентка кафедри української літератури та компаративістики, поетеса і критикиня Ганна Клименко-Синьок, представники студентської ради університету.

Свої думки про книги в житті українців в сучасних реаліях та проблеми книговидавничої галузі висловлювали працівники бібліотек, черкаські письменники та видавці.

Про кількість читачів за останній рік та зміни кількості книжкового фонду розповіла директорка Черкаської міської централізованої бібліотечної спілки Олена Шор:

— За два роки 2022 і 2023 бібліотеки нашої системи списали 80 тис. книг мовою агресора. Це 30 % бібліотечних фондів. Але ми сподіваємося, що все ж таки закінчиться війна, запрацюють на повну силу наші видавництва і фонди наших бібліотек оновляться  рідною українською літературою. У нашому місті багато внутрішньо переміщених осіб, з-поміж яких багато хто все своє свідоме життя читав російською мовою. Але приємно вражає, що молоді люди не хочуть читати російською, навіть якщо вичерпався ресурс українських книг. Просто відмовляються, пропонують «поставте мене в чергу», «я почекаю, але хочу отримати літературу українською мовою».

У ході дискусії говорили про вікові категорії читачів бібліотек, яка література має найбільшу популярність, також студентам-філологам та майбутнім видавцям було цікаво почути поради від бібліотекарки бібліотеки-філії №8 Тетяни Шарпінської про букблогін у просуванні видимості українських книг. Зокрема спікерка поділилася, чому важливо зареєструватися на Goodreads і лайфаками користування. Це американський вебсайт соціальної каталогізації, який дозволяє людям шукати в його базі даних книги, анотації, цитати та відгуки.

Анастасія Шостя, студентка 3-ВБ курсу розповіла про діяльність книжкового буккросинг-клубу «Freebook», який уже понад 13 років діє на базі Черкаського національного:

— За ці майже два роки війни наша спільнота студентів-видавців продовжувала читати книги й популяризувати культуру читання в молодіжному середовищі. Це книжкові огляди, рекомендації від команди клубу улюблених книг, онлайн-дискусія «Читай українське, не будь малоросом», ТОП книг про жіноче лідерство, книжковий цитатник. У 2023 році наша команда провела дві книжкові події офлайн в кав'ярні міста. Це обговорення світового бестселера книги «Двір шипів і троянд» Сари Дж. Маас та книжкову вечірку напередодні Різдва, де черкаські книголюби провели брейн-ринг за мотивами прочитаного з міським книжковим клубом. І звичайно в межах цих подій збирали кошти для ЗСУ.

Очільниця букросинг-клубу «Freebook», старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка поділилася результатами експрес-опитування студентської молоді щодо читацьких уподобань.

— Наші студенти-видавці — це саме та категорія молоді, яке не тільки багато читає, а й знає все про книги та їх виготовлення, тому транслює меседжі, що читати — це по-сучасному, корисно і потрібно, з власних акаунтів у соцмережах, в межах навчальних проєктів на платформах університету, інституту, кафедри. За моїми спостереженнями, містяни стали не просто більше читати, а з’явилася потреба ще й поділитися враженнями про неї, і не тільки в соцмережах. Читачі об’єднуються в книжкові спільноти, організовують зустрічі з метою обговорення прочитаних книг. Приємно відмітити, що це молодь. Напередодні цієї зустрічі ми провели невеличке опитування серед підписників сторінки нашого буккросинг-клубу «Freebook» та читачів університетської спільноти в Інстаграмі. Понад 70% опитаних продовжують читати під час війни. Більшість надає перевагу друкованим варіантам книг і поповнюють свої власні бібліотеки в книгарнях. Серед популярних  в молодіжному середовищі авторів: Тесс Ґеррітсен, Ден Браун, Наталія Ясиновська, Колін Гувер, Василь Шкляр,  Сергій Жадан, Володимир Лис, Наталя Щерба, Елізабет Гілберт, Агата Крісті, Ерін Гантер, Люко Дашвар, Ліна Костенко, Сара Ларк.

Своїми враженнями про спілкування поділилася голова студентської ради ЧНУ Каріна Вовченко:

— Я вважаю, що чудовою ідеєю було організувати таке обговорення, тому що залучення людей читати більше українською — це важливо, особливо в наший непростий час. Зі свого боку, до Міжнародного дня дарування книги, яке відзначають 14 лютого, студентська рада ЧНУ ініціювала загальноуніверситетську акцію «Подаруй бібліотеці книгу». Кожен охочий зможе подарувати книгу науковій бібліотеці ім. М. Максимовича. Таким чином ми хочемо допомогти поповнити фонди книгозбірні.

 

 

Автор: Вікторія Бондаренко, студентка 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.

Фото: Родіон Прохоров, студент 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.

 

Також пропонуємо переглянути відео на цю тему від ТРК «ВІККА»: