Приємним враженням шевченківських днів стала поїздка представників студентського самоврядування Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького до пам'ятних місць у селах Шевченкове, Моринці та Будище Звенигородського району, яку організував і подарував ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Шевченківський край є привабливим для туристів, тут проводяться фестивалі й загальнообласні заходи. Екскурсії в такі місця є надзвичайно важливими заходами для виховання в молоді почуття патріотизму.

Студенти разом з ректором Черкаського національного завітали в шевченківські місця. Вшанували пам'ять нашого великого земляка покладанням квітів до його монумента і пам'ятника «Материнство», присвяченого матері Кобзаря.

Студенти ЧНУ мали можливість побачити, як колись жив Тарас Шевченко. Вони відвідали хату Якима Бойка — діда Тараса по материнській лінії, та хату Копія, у якій півтора року жила сім’я Шевченків. Небайдужі люди відтворили ці будови в селі Моринці у 1989 році. А з 1992 року ці хати ввійшли до комплексу історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

Побачили гості заповідника й хату Якима та Параски Бойків, де 1783 року народилася донька Катерина, мати Тараса Шевченка. Тут пройшли її дитячі та юнацькі роки. Тин навколо охайного й затишного подвір’я, виплетений із вербової лози, передавав атмосферу тих часів. Їм також розповіли, що в інвентарній книзі села Моринці за 1796 рік є запис про сім’ю Якима і Параски Бойків. Родина мала ниву, леваду, віз, пару волів, а також пасіку на 34 колоди. Поруч із хатою знаходиться досить цікава пам’ятка народної архітектури — дерев’яна надвірна комора або клуня, перенесена на це місце із Шевченкового двору. Із дня її побудови минуло понад сто літ.

Також студенти побували в Будищі та обійняли тисячолітні дуби. За переказами, у дуплі одного з трьох дерев маленький Тарас ховав свої малюнки.
Ось такий екскурс в історію здійснили наші студенти.

— Хоча Моринці і Будище зустріли нас вітром, це не завадило відчути незабутню атмосферу Шевченкового дитинства, історії його життя, яка почалася в цих місцях. Напевно, кожен із нас узяв для себе щось важливе. Мене вразили три дуби, нині вони стали цілою історією. Важко уявити, але до них торкалися люди, що жили в цих місцях декілька сотень років тому, — поділилася враженнями студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Катерина Бондар.

Довідково. За часів керування Олександра Черевка Черкаською облдержадміністрацією питання підтримки шевченківських місць мало державне значення. Екс-губернатор залучив із різних джерел кошти та забезпечив облаштування туристичної інфраструктури, якою заповідник і досі користується. Крім того, здійснювався благоустрій населених пунктів, де розміщені національні святині, села газифікувалися, прокладалися дороги, була відремонтована школа.

Відділ виховної роботи ЧНУ