Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у контексті урядової програми «Туристичні магніти України» виступила ініціатором розширення і популяризації об’єктів туристичної спадщини Черкащини.

31 жовтня 2022 року студенти 1 курсу магістратури та бакалаврату напряму підготовки «Туризм» ННІ економіки і права відвідали с. Мошни Черкаської області. Знайомив з історією цього селища відомий член спілки краєзнавців Мошнівського краю «Артанія» — Микола Якименко, який провів чудову екскурсію  визначними місцям цього села, які складають культурно-історичну спадщину. Магістрантка Валерія Пащенко в межах  теми своєї кваліфікаційної роботи поставила кілька запитань екскурсоводу щодо історичних деталей та фактів. У кінці екскурсії Валерія перемогла у вікторині та отримала приз від Миколи Якименка — ілюстровану книгу про Мошни.

До туристичних магнітів Черкащини можна додати і Преображенську церкву, яка була зведена в Мошнах у 1840 році на кошти графа Воронцова. Зовнішнім виглядом будівля нагадує костел, хоча при його будівництві були враховані всі нюанси православної й католицької архітектури, а також суміш східних мотивів і тюдоровскої готики. Архітектор об'єднав світові релігії в одній споруді. Зовнішній вигляд церкви перегукується з Воронцовським палацом в Алупці. Мошни багаті й на інші туристичну об’єкти. Так, будинок дитячої та юнацької творчості колись слугував приміщенням волосної управи, куди в 1859 році привезли після арешту відомого українського поета Т. Г. Шевченка. На початку 19 століття місто (на той момент) переходить як придане Єлизавети Браницької у володіння її чоловіку — генерал-губернатору Михайлові Воронцову.

Музей Тараса Шевченка у Мошнах — наймолодший музей Кобзаря. Його відкрили 6 січня 2014. Відкриття присвятили  з нагоди двох ювілеїв: 60-річчя Черкаської області та 200-річчя Тараса Шевченка. Теперішній музей —  це колишній заїжджий двір Нагановского в селі Мошни, де Тарас Шевченко жив кілька днів після звільнення з-під арешту в червні 1859, під час свого третьої (й останньої) подорожі Україною. Від заїжджого двору зберігся житловий будинок, де і розмістилася основна експозиція музею. У кімнатах виставлені оригінальні меблі XIX століття, домашнє начиння, вишиті рушники, ікони. Усі будівлі на подвір'ї колишнього заїжджого двору відтворені за описами й малюнками. Музей і до сьогодні зберігає історичну цінність і важливість цієї події.

Заслуговує на увагу й Римо-Католицький костел, культова споруда, зведена за кошти вдови російського графа Єлизавети Воронцової. На жаль, зараз відвідування неможливе, адже ця споруда належить до приватної власності сучасного села.

Інтерес туристів також викликає дерев'яна будівля Земської лікарні за проєктом архітектора Владислава Городецького, яка була зведена у 1894 р. Він часто гостював у Мошнах у маєтку землевласника Миколи Балашова та виконував архітектурні проєкти на замовлення господаря. Одним із замовлень було побудова медичного комплексу. Садиба має ще одну назву — Будинок лікаря.
Тому село Мошни можна сміливо вважати ще одним туристичним магнітом Черкащини. Перша згадка про Мошни була у 1494 році, хоча є свідчення того, що село існувало за довго до цієї дати. На початку 20 століття Мошни були значним торговельний та економічним осередком Середньої Наддніпрянщини. Герб Мошен — спис на фоні щита, — наданий містечку разом з Магдебурзьким правом в 1592 році.
Студенти кафедри туризму і готельно-ресторанної справи у своїх курсових і кваліфікаційних роботах досліджують туристичні ресурси міст і селищ України. Історія їх береже в собі велику цінність, а з них формується свідомість і гордість за нашу країну, тому що, саме зараз Україна проходить найбільшу трансформацію — усвідомлення себе, як країни з потужною власною історією.

Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи