Федерація кікбоксингу України WAKO підбила підсумки 2017 року, визначивши десять кращих бійців минулих 12 місяців. Ці спортсмени відзначилися на найвищому міжнародному рівні, здобувши нагороди на Всесвітніх іграх-2017, Чемпіонаті світу-2017 і не тільки. Про це інформує «Нова Доба» з посиланням на сайт «Чемпіон».

До десятки кращих за версією національної федерації увійшли двоє кікбоксерів Черкащини. Один із них — Іван Ткаченко — випускник ННІ природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Другий — студент ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я університету Роман Щербатюк. У листопаді рішенням спортивного клубу «Богдан», дирекції навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту і здоров'я та студентської ради інституту його було визнано спортсменом місяця.

Студент та випускники ЧНУ: Роман Щербатюк, Юрій Зубов, Іван Ткаченко

 

 

Про перемоги та нелегкі будні спортсмена Роман Щербатюк розповідає в інтерв’ю.
— Романе, розкажіть про свої перемоги в кінці минулого року.
— На Чемпіонаті світу з кікбоксингу в Будапешті я здобув титул чемпіона світу-2017. Після нього я брав участь у професійному поєдинку на Всеукраїнському турнірі з кікбоксингу WAKO «WIZARD OPEN 2017». Саме ці змагання стали моїми останніми змаганнями в цьому сезоні.


— Розкажіть про них детальніше.
— WAKO «WIZARD OPEN 2017» — це щорічний Відкритий всеукраїнський турнір з кікбоксингу, який проходить перед новим роком. Цими змаганнями спортсмени ставлять крапку в сезоні. Турнір завжди збирає велику кількість людей. Приїжджають і закордонні гості. Минулого року це були спортсмени з Молдови. На цьогорічному турнірі були представники Азербайджану, Казахстану. У програмі турніру були й поєдинки за правилами профі Україна — Казахстан. Між трьома спортсменами з України і трьома з Казахстану проводилися професійні поєдинки.
Я був одним із учасників від України. Вибирали кращого в своїй ваговій категорії. Але пари визначилися ще на Чемпіонаті світу, де представники України та Казахстану домовились про поєдинок.
— Де було важче: на Чемпіонаті світу чи на Всеукраїнському турнірі з кікбоксингу?
— По-своєму було важко на Чемпіонаті світу, по-своєму на «WIZARD OPEN 2017». Чемпіонат світу був досить напруженим. Я витратив немало сил на підготовку та на успішний виступ. Готуватися до наступних змагань довелося на резервах свого організму. І фізично, і психологічно було важко. Хотілося відпочити, але було розуміння, що потрібно пройти цей шлях.
— Скільки готувалися до Чемпіонату світу?
— Це філософське питання. Можна сказати, що до Чемпіонату світу готувався все життя. Я вперше виступав на змаганнях такого рівня. До того брав участь у кубках світу, чемпіонатах Європи, здобував призові місця. Але тут щасливий збіг обставин, сума всіх моїх результатів та здобутого досвіду дали мені змогу отримати перемогу.
— Кікбоксинг — контактний вид спорту. З ким проводите спаринги, готуючись до змагань?
— Я тренуюся під керівництвом свого тренера Сергія Миколайовича Тутика, який фактично зробив із мене професійного спортсмена. Раніше займався з ним кудо. Коли перейшов на кікбоксинг — почав одночасно тренуватися ще й під керівництвом не менш відомого тренера Юрія Івановича Зубова. Його вихованець Іван Ткаченко, випускник Черкаського національного, також став чемпіоном світу на цьогорічних змаганнях. Ми з Іваном маємо приблизно одну вагову категорію, тож влаштовуємо спаринги між собою. Крім того, перед цьогорічним Чемпіонатом світу для нас проводили чотири збори. Це дало можливість добре підготуватися до змагань і вдало виступити.
— Ви займалися різними видами спорту. Чому надали перевагу саме кікбоксингу?
— Із 9 років займався традиційним карате. Уже з 14 років перейшов до Сергія Тутика і саме під його наставництвом почав здобувати основи контактних єдиноборств. На момент вступу до Черкаського національного я займався і кудо, і кікбоксингом. Їздив на змагання з обох видів спорту, дивився, що мені більше підходить, де я можу реалізуватись. І вже потім зупинився на кікбоксингу.
На мою думку, кікбоксинг є перспективним видом спорту, розвиненим в Україні. Є можливість брати участь у міжнародних змаганнях, виступати на всеукраїнських турнірах, отримувати досвід, реалізувати себе як спортсмен, рости і рухатись уперед.
— Чи може звичайний студент досягти успіху в спорті?
— Як показує практика, перемоги в спорті — це й наполегливі тренування, і фінансова підтримка. Але багато залежить від бажання. Якщо людина чогось дуже бажає, то вона може багато досягти. Це нелегко. Добре, якщо є підтримка, допомога батьків, якщо пощастить із тренерами. Спортсменів підтримує й держава, але кошти отримуємо зазвичай після змагань. Тому участь і перемога в змаганнях — це результат роботи команди. І я дякую всім, хто мене підтримує і фінансово, і морально.
Вдячний також за підтримку університету. Усі викладачі ідуть мені назустріч. Я нечасто користуюсь особливим ставлення до себе. Коли не на змаганнях, відвідую всі лекції, семінари. Мені цікаво навчатися за цим напрямком, це допомагає мені як спортсмену сьогодні і є основою майбутньої кар’єри тренера. Свої бали я отримую за знання. Але розуміння, підтримка з боку викладачів навчально-наукового інституту фізичної культури спорту і здоров’я допомагає почувати себе впевнено. Я можу не відволікатися під час важливих змагань, які потребують повної концентрації уваги та сил. Тож коли друзі — спортсмени запитують, чи можна суміщати спорт і навчання, я кажу, що в ЧНУ це реально.

 

 З ректором, професорами та головою Студентської ради ЧНУ на прес-конференції в газеті "Нова доба"

— У майбутньому ви плануєте продовжити свою спортивну кар’єру в якості тренера?
— У мене ще є мета отримати олімпійське золото. Але серйозно готуюся і до тренерської роботи. Зараз навчаюся на спеціальності «фізична культура і спорт», планую вступити до магістратури. Уже з 2 курсу я поєдную спортивну і тренерську діяльність. Тренував дві групи: дитячу та підліткову. Від дитячої довелось відмовитись на користь своїх тренувань. Наразі мої вихованці тренуються під керівництвом Сергія Тутика. А моя група підлітків є переможцем Всеукраїнського турніру з кікбоксингу імені Павла Опанасовича Орла та ряду обласних змагань.
— Поділіться своїм рецептом успіху.
— Наполеглива праця і віра в себе — дві основні складові мого успіху в спорті. А ще — підтримка батьків, тренерів, які є випускниками навчально-наукового інституту фізичної культури спорту і здоров’я, викладачів Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького