Зустріч з організаторами ініціативи «Озеленення планети» відбулася у ЧНУ ім. Б. Хмельницького. У межах заходу викладачі, студенти ЧНУ та гості висадили алею калини й горобини, таким чином долучившись до всесвітньої ініціативи «Озеленення планети».

Серед учасників були: університетська студрада, майбутні екологи з ННІ природничих та аграрних  наук, студенти факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем, викладачі, керівництво університету, а також гості — ініціаторка проєкту «Озеленення України», генеральна директорка національного проєкту «Книга рекордів України» Ганна Крисюк, регіональна представниця благодійного фонду «Озеленення України» Наталія Щербініна, директор державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій» Олександр Саюн, прессекретарка Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Сегеда, депутатка обласної ради Валерія Бондаренко та інші.

Представники ініціативи ознайомили присутніх з особливостями проведення акції, обговорили спільні плани на майбутнє щодо розвитку свідомості молоді у сфері екології тощо.

Друга частина зустрічі полягала у висадці кущів калини, горобини і ялини на території університету.

«Ми підписуємо своє дерево, яке ми садили, і наші імена, хто саме садив», — зазначила студентка Яна, готуючись вчепити на кущ спеціальну бирку: — Після поливання і втрамбування землі зверху, залишається лиш любуватися новою алеєю, що перед центральним корпусом університету. Це приємна пам'ять і про людей, і про подію, і визначну для себе чи для когось дату.

Як зазначила студентка Каріна, процес висаджування має одну особливість: «Варто вкладати щось своє, частинку любові, щоб воно гарно росло і нас радувало».

За словами Наталії Щербініної, калину і горобину для сьогоднішньої акції обрали невипадково. По-перше, вони є символом України, а по-друге, зовсім невибагливі у догляді: «Це не екзотичні рослини, за якими треба багато уваги, бо, наприклад, сакури й магнолії не люблять протягів, потребують багато догляду».

Ректор ЧНУ Олександр Черевко зазначив, що висадження дерев — важлива справа: «Недарма кажуть, якщо погано на душі — посади дерево. Це не лише екосвідомо й корисно для планети в цілому, це допомагає знайти рівновагу всередині себе. ЧНУ не вперше долучається до акції. Ми підходимо до справи відповідально, тому всі посаджені дерева продовжують рости завдяки правильному догляду наших екологів, технічного персоналу і світлим помислам в голові тих, хто пів року тому долучився до акції!»

Пані Наталя зазначила, що ще одна екоакція відбудеться 30 жовтня. Сьогодні — її генеральна мінірепетиція для того, щоб долучити до висаджування дерев мільйона людей. Зробити це можна навіть неподалік власної оселі, але щоб вас порахували, як учасника, обов’язково треба залишити заявку на сайті «Озеленення планети».

Наталія Щербініна додала, що ті, хто не має своєї території, можуть зареєструватися і висадити дерево у парку або ж у ботанічному саду університету.

Детальніше у відеоролику «Суспільного»:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького