З нагоди сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» розпочинає новий проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти.

Про подорожі з викладачем і одногрупниками, участь у Помаранчевій Революції та Революції Гідності та навчання на кафедрі військової підготовки розповів випускник історико-правознавчого факультету Роман Орищенко.

Розкажіть, де Ви зараз працюєте?

– Понад рік я обіймаю посаду командира 3 взводу мотопіхотного батальйону 72 окремої механізованої бригади. Пункт постійної дислокації нашої військової частини – Біла Церква. Остання ротація, в якій брав участь, відбулася в Авдіївській промзоні.  

Що найбільше запам’яталося за роки навчання в ЧНУ?

– У Черкаському національному я здобув фах історика. Період мого вступу збігався зі становленням та розвитком історико-правознавчого факультету. Під час навчання подобалося слухати захопливі лекції, які розповідали мудрі викладачі. Особливо цікавими були дослідження стародавніх цивілізацій та події новітньої історії. Наш викладач Михайло Верховський започаткував на істфаку велику серію мандрівок Україною. Він говорив: «Аби знати історію, потрібно побувати в цих місцях». Так, одного разу зібралися охочі, найняли автобус, взяли спальники і вирушили на південь України – у Білгород-Дністровський. Також побували Одесі, Новгород-Сіверському та Батурині. Коли відвідували музеї та визначні місця – відчували дух історії. Загалом залишилися лише позитивні враження від освітньої діяльності факультету.  

Чому обрали для навчання Черкаський національний?

– У старших класах я цікавився історією та брав участь в археологічних розкопках, які проводили на Черкащині. У цей період почув від фахівців про формування історико-правознавчого факультету в Черкаському національному. Після закінчення школи без вагань вирішив навчатися в цьому університеті. Нині не шкодую про свій вибір, адже отримав необхідні знання від педагогів. В університеті захистив дисертацію й став кандидатом історичних наук. 

Які знання й навички, здобуті під час навчання, знадобилися в професійній сфері?

– Я розумів наслідки історичних процесів, що відбувалися в Україні та на міжнародній арені. Пізніше, коли працював у Верховній Раді, знав багато інформації про країни, які представляли дипломати. Окрім цього, викладачі ЧНУ відіграли велику роль у патріотичному вихованню. У результаті я став учасником Помаранчевої Революції і Революції Гідності. Потім вирішив долучитися до російсько-української війни: здійснював волонтерську діяльність та допомагав у формуванні захисту держави. На Кафедрі військової підготовки, що функціонує в Черкаському національному, пройшов підготовку й отримав звання офіцера. Через певний проміжок часу пішов служити. Під час військової служби виокремлюю час на написання наукових статей та проведення досліджень. Надалі здійснювати цю діяльність активніше, адже нині маю не менш важливий обов’язок – захищати Батьківщину на передових рубежах. Усі знання та навички, які отримав на кафедрі, застосовую протягом перебування на Авдіївській промзоні.  

Що хочете побажати Альма-матер до 100-річчя?

– Нині Черкаський національний університет посідає лідерські позиції щодо надання освітніх послуг та здійсненні наукової діяльності і за межами області. Хочу побажати, аби заклад розвивався надалі та прославлявся творчими здобутками й досягненнями. Дякую викладачам та співробітникам, які своєю працею наближають ЧНУ до університетів європейського рівня.

«Нова Доба»