Лекція для спортсменів на тему захисту водних ресурсів відбулася на Черкащині. Захід влаштували на відкритому повітрі  на набережній Дніпра на території водної станції Дитячо-юнацької спортивної школи з веслування.

Лектором виступила доцент кафедри біології, екології та агротехнологій ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Лариса Титаренко. Лекцію проведено в межах Всеукраїнського спортивно-інтерактивного проєкту #OlympicLab, ініційованого Національним олімпійським комітетом України у співпраці з «Coca-Cola Foindation». Приурочили зустріч до Всесвітнього дня охорони довкілля, який відзначається 5 червня.

Експерт-еколог пояснила причини забруднення річки та як людина може вплинути на стан довкілля:
— Якщо раніше вектор уваги науковців був спрямований до певних глобальних проблем, які кожного стосувалися опосередковано, то зараз усе більше концентруються на проблемах локальних, де кожен може вплинути на їх вирішення. Цвітіння Дніпра, наприклад, на сьогодні є однією з важливих проблем,  відзначила Лариса Титаренко. — Якщо раніше річка «зеленіла» в другій половині літа, то зараз таке помічаємо вже на початку сезону. Насправді ж така проблема існує ще з часів створення водосховища — тоді, в 60-х роках, не вичистили досконало котлован. А нині ми бачимо наслідки такого безгосподарського використання водних ресурсів. Із кожним роком кількість забруднювачів водойм лише збільшується. А скільки сміття викидають на берегах, поруч із водою, та й в саму річку! 

За словами науковця, змінити ситуацію можна лише тоді, коли кожен усвідомить проблему і змінить ставлення до навколишнього світу: почне сортувати сміття, не смітитиме на природі, заощаджуватиме ресурси, користуватиметься безфосфатними засобами тощо. І тоді всі зможуть у майбутньому милуватися і користуватися дарами природи.

Учасником екозаходу став чемпіон ІІІ Літніх Юнацьких Олімпійських ігор Іван Тищенко. Він сказав, що спортсмени, дійсно, помічають всі ці зміни на воді.
— Наші тренування у весняно-осінній період завжди відбуваються на відкритому повітрі  на воді або поблизу водойм. І бачимо, що з кожним роком стан нашого Дніпра погіршується. Ще у червні річка може стати зеленого кольору, мати неприємний запах. І так все літо. «Допомагають» такій ситуації, звісно, й жителі Черкас. Стільки порожніх пляшок, пакетиків, іншого сміття ми зустрічаємо під час тренувань на воді! Прикро, що цьому питанню приділяється мало уваги. Ми живемо на березі чудової річки, маємо такі можливості для організації туризму, в тому числі спортивного. Але при цьому не дбаємо про чистоту та безпеку водойми. Влада має звернути увагу на це питання і попіклуватися про чистоту річки,  відзначив Іван Тищенко.

Цей захід став одним із низки просвітницьких тренінгів та лекцій екологічного напрямку серед спортсменів, організованих відділенням Національного олімпійського комітету України в Черкаській області.

Відділення НОК України в Черкаській області