Викладачі ННІ природничих та аграрних наук, кандидат біологічних наук Олександр Спрягайло та кандидатка сільськогосподарських наук Оксана Спрягайло показали краєвиди Холодного Яру на новоствореному ютуб-каналі «О&О».

«Ми — Оксана й Олександр — біологи, захоплені природою та подорожами. У наших відео буде багато мальовничих місць, цікаві розповіді про рослини і гриби, захопливі маршрути для мандрівок. Подорожуйте та розкривайте таємниці природи разом з нами!» — закликають науковці ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Ми поспілкувалися з екологом Олександром Спрягайлом про створення ютуб-каналу та його розвиток у майбутньому.

— Як у вас виникла ідея створити ютуб-канал?

— Ми часто подорожуємо, вирушаємо в експедиції, інколи неймовірні краєвиди так захоплюють, що хочеться негайно поділитися ними із близькими людьми. Виникає відчуття несправедливості, бо я бачу ці місця, а хтось — ні. Тому я радий надати таку можливість іншим. Зараз люди навчилися подорожувати дистанційно, тому сподіваюся, що після переглядів таких відеороликів, вони захочуть побачити ці краєвиди на власні очі, а не через екран монітору. Також не менш важливою місією є екологічне просвітництво, адже я можу не тільки відзняти матеріал, а й розповісти цікаву інформацію. Багатьом людям хочеться знати більше про нашу природу.

— Чому ви обрали темою першого відео Холодний Яр?

— Холодний Яр — це важлива частина мого життя, адже вже 20-ий рік поспіль ми туди їздимо з метою насолодитися природою і водночас забезпечити охорону підсніжників. Поїздки до Холодного Яру позитивно змінили мій погляд на світ, студентів тощо. Зараз обговорюють це місце як об'єкт охорони, але мало звертають увагу на красу природи, не розповідають про біологічні, екологічні особливості, легенди, тому це зробили ми — «О&О».

— Які наступні відео плануєте відзняти?

— Експедиції можуть плануватися як із науковим підходом, так і статися абсолютно спонтанно. Колеги запрошують відвідати Олешківські піски на Херсонщині, подивитися на цвітіння рябчиків у Черкаській області. Також планую колись з'їздити на Ірдинське болото, адже тамтешнє біорізноманіття унікальне, оскільки багато боліт на сьогодні вже знищені. Наступне відео, яке стане логічним продовженням попереднього, буде пов'язане з ефемероїдами: білоцвітами, пролісками, підсніжниками, рястом та особливостями й різницею між цими весняними квітами.

Запрошуємо підписатися на ютуб-канал «О&О», аби не пропустити наступні відеоролики. А поки чекаємо їх, можемо насолодитися відеоматеріалом із Холодного Яру.

«На підсніжники до Холодного Яру! Отримайте свою порцію позитиву!» — закликають автори ютуб-каналу. 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького