Уже 18-й рік поспіль студенти та викладачі Черкаського національного університету активно долучаються до охорони ранньоквітучих рослин. Основний акцент акції «Первоцвіт» — збереження рідкісної популяції підсніжника складчастого у Холодному Яру.

Студенти-екологи та біологи разом із викладачами виїжджають до місць зростання підсніжників. Там вони щоденно охороняють їх від зривання, викопування з цибулиною та витоптування у період цвітіння. Такий спосіб охорони показав свою ефективність. Адже активісти перешкоджають знищенню квітів, тому площа зростання та чисельність підсніжників у Холодному Яру поступово збільшуються.

Цього року акція стартувала на початку березня, з початком квітування підсніжників.

Більше розповідає директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк:

— Ми плануємо три виїзди добровольців, які забезпечать постійне чергування в лісі протягом трьох тижнів. На сьогодні понад 40 студентів виявили бажання взяти участь у проведенні акції. Це дуже приємно, адже для студентів-екологів і біологів це досвід. У природних умовах ми знайомимо їх із ранньоквітучими ефемероїдами, особливостями протікання фенологічних фаз у рослин, проводимо спільні наукові дослідження. Також це можливість на практиці застосувати свої знання з екологічного права, заповідної справи, лісового господарства та інших навчальних дисциплін. До того ж студенти мають чудову можливість ознайомитися з історико-культурними пам’ятками Холодного Яру.

Завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Олександр Спрягайло додає:

— Акція «Первоцвіт» на території Черкаської області проходить комплексно. Так, екологічна інспекція спільно з патрульною поліцією проводять рейди щодо недопущення фактів зривання та продажу «червонокнижних» видів рослин на всій території області. Порушникам загрожує чималий штраф — від 340 до 3655 грн. Крім того додатково за кожну зірвану рослину передбачено компенсацію державі у розмірі 49 грн. В організації і проведенні акції суттєву допомогу нам надає ректорат та профспілкова організація Черкаського національного університету, Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», ДП «Кам’янське лісове господарство» та просто небайдужі громадяни. Хочеться наголосити, що акція «Первоцвіт» не обмежується лише охороною підсніжників. Серед ранньоквітучих рослин Черкащини до Червоної книги України також занесено підсніжник білосніжний, шафран сітчастий, брандушку різнобарвну. Дещо пізніше цвістимуть тюльпан дібровний, два види сон-трави, вовчі ягоди пахучі (боровик). Усі ці рослини заборонено зривати та продавати. Тож закликаю всіх любителів відпочинку на природі дбайливо й відповідально ставитись до первоцвітів.

 

Автори фото: Максим Гаврилюк, Олександр Позняков, Олександр Спрягайло

 

ННІ природничих та аграрних наук