У межах Днів науки в Черкаському національному університеті імені Богдана  Хмельницького 16 – 17 травня відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Зарубіжна література та англійська мова: орієнтири, напрями, методика й інновації» у змішаному форматі.

Організаторами заходу стали кафедра слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання та кафедра сучасних практик викладання англійської мови. Захід проходив у межах реалізації освітнього проєкту «Вища та середня школа — співпраця заради майбутнього» і об’єднав понад півсотні учасників, серед яких були викладачі та студенти закладів вищої освіти, вчителі зарубіжної літератури та англійської мови навчальних закладів різного типу.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, який відзначив особливу актуальність наукового заходу в умовах сьогодення, коли Україна зі зброєю в руках бореться за своє майбутнє, адже такою зброєю в умілих руках є також і слово. Тому підготовка фахівців — майбутніх учителів зарубіжної літератури та англійської мови справді стає справою нагальною з огляду на перспективу європейського майбутнього української держави. Олександр Васильович побажав учасникам зібрання плідної, спокійної роботи.
Директорка ННІ іноземних мов, кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Швидка відзначила, що започаткована три роки тому нова освітня програма «Зарубіжна література та англійська мова» поступово набуває популярності серед абітурієнтів, і цьому чимало сприяють зусилля колективу кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання, очолюваного доценткою Ларисою Корновенко.

Завідувачка кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання Лариса Корновенко проінформувала учасників зібрання про те, що цей науковий захід уже має свою традицію, що понад десять років об’єднує для наукової комунікації представників закладів освіти різного рівня, а також учителів-практиків.

Учасники семінару заслухали цікаві наукові й методичні доповіді, присвячені проблемам сучасного літературного процесу та особливостям його вивчення.

Доповідь Людмили Ромащенко, докторки філологічних наук, старшої наукової співробітниці Міжнародної школи україністики НАН України «Українська орбіта А. Міцкевича: регіональний аспект» розкривала зв’язки фундатора польського романтизму Адама Міцкевича та України, зокрема й Черкащини.

У полі зору доктора філологічних наук, професора кафедри зарубіжної літератури та слов’янських мов імені професора Михайла Гетманця Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди Ольги Радчук знаходилася така проблема сучасної методики викладання зарубіжної літератури, як інтегрований урок.

Зацікавили учасників конференції виступи учителів-практиків, зокрема доповідь учительки зарубіжної літератури Черкаського фізико-математичного ліцею Любові Малигіної, яка досліджувала культурно-смисловий компонент англійської літератури в шкільній програмі із зарубіжної літератури. Про емоційну компетентність і методи її формування та важливість розуміння емоційного стану літературних персонажів розповіла у своєму виступі учителька зарубіжної літератури Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, «Учитель року 2020» Тетяна Скубенко.

У ході обговорення доповідей під час секційних засідань було порушено широке коло проблем, які стосувалися сучасного стану книгочитання в Україні, формування читацьких інтересів дітей і молоді, світоглядних аспектів літературної освіти та її змісту, методики викладання зарубіжної літератури як навчального предмета у школі й університеті та багато інших.

ННІ іноземних мов