Науковці кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на замовлення Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА цього року проводять обстеження об'єктів природно-заповідного фонду Золотоніського і Городищенського районів.

Мета цих робіт — дослідження біорізноманіття, виявлення цінних оселищ, рідкісних видів рослин і тварин на територіях ПЗФ. Здійснюється також оцінка стану дотримання режиму охорони заповідних територій.

Нещодавно було здійснено комплексне наукове дослідження у найбільшому на території Черкащини заказнику «Пташині острови». Його площа — понад 9600 га. У польовому виїзді також брали участь науковці Канівського природного заповідника та Інституту ботаніки ім. І.Г. Холодного.

У ході досліджень було виявлено ряд рідкісних видів рослин — сальвінію плаваючу, водяного горіха плаваючого; угруповання, занесені до Зеленої книги України: стрілолисту стрілолистого, глечиків жовтих, латаття білого. На території обстежених об’єктів трапляються водні оселища, включені до Резолюції 4 Бернської конвенції: С1.222 Вільноплаваючі скупчення Hydrocharis morsus-ranae; С1.32 Вільноплаваюча рослинність евтрофних водойм; С1.33 Вкорінена занурена рослинність евтрофних водойм; С2.34 Евтрофна рослинність повільно текучих річок; С3.51 Євро-сибірські низькорослі однорічні земноводні угруповання та інші.

Серед «червонокнижних» птахів зустрічається орлан-білохвіст. Виявлено колонії білощокого крячка, причому в деяких гніздах ще є яйця і пухові пташенята. Серед водоплавних птахів досить численними були лиски — загалом їх обліковано понад 600 особин.

Неоціненну допомогу у проведенні досліджень було надано Черкаським рибоохоронним патрулем (керівник — Віктор Іванько) та Державною екологічною інспекцією Центрального округу (перший заст. начальника — Олександр Поліщук).

 

 

ННІ природничих та аграрних наук