Аспірантка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Леся Хлипавка разом із українськими науковцями реформує освіту України. Вона навчає учнів створювати інформаційні запити, писати статті у Вікіпедію, знімати відеоролики для YouTube та розбиратися у сімейному бюджеті.

Аспірантка стала співавтором програми інтегрованого курсу з історії для 10–11 класів «Історія: Україна і світ» та є одним із шістьох авторів підручника для 10 класу «Громадянська освіта».

«Типовий навчальний план говорить, що вчитель може обрати дітям окремі курси: світова історія та історія України, або інтегрований курс «Історія: Україна і світ». Ми вже знайшли 10 шкіл в Україні, де вчителі пілотують цей курс без спеціальних підручників. Педагоги самі підбирають матеріали з підручників по історії України та світовій історії. Ми їм надали методичні розробки для цього», – каже Леся Хлипавка.

Вона переконана, що зараз є необхідність об’єднати історичні курси в один. «Дитина має отримати у школі практичні знання, які вона зможе застосувати у житті. Що ж до теорії, то це формує в учня цілісну картину світу. Викладання історії України разом зі світовою історією – показує, як саме події в нашій країни інтегровані в світові процеси. Взагалі історія – це та наука, що розвиває уяву дитини. Вона вчить людину сумніватися, а сумнів – засторога від ностальгії. Наприклад, ностальгії за радянськими часами, яка ще є у наших бабусь», – розповідає аспірант.

Джерело: сайт vikka.ua.