Черкаський книжковий фестиваль подарував університетській громаді багато цікавих і пізнавальних зустрічей, познайомивши з цікавими авторами та новинками книговидання. Серед таких — монографія «Галицькі добровольчі полки СС, 1943-1944» Романа Пономаренка. Своє видання автор презентував і в Черкасах. Студенти та викладачі ЧНУ отримали на презентації багато корисної інформації.

Автор провів зустріч у форматі лекції. Розповів про маловідомі сторінки української історії та про окремих героїв книги, відповів на питання слухачів. Аудиторію цікавили долі солдат-добровольців, ставлення до них у сучасній та тодішній Галичині.

— Я вважаю, що правду потрібно поступово доносити аудиторії. Наприклад, у формі таких виступів, лекцій або уроків історії, щоб слухачі могли осмислити, зрозуміти надану інформацію, сприйняти її, — зазначив історик.

За словами Романа Пономаренка, джерелами створення монографії слугували архіви, документи, щоденники, особисті зустрічі з героями книги або їхніми родичами. Він відзначає, що найважче було знаходити документи, адже з роками вони «губляться» або знищуються. Водночас багато людей сприяли пошуку інформації. Адже тема суспільно важлива для всієї України, а не для якоїсь окремої групи людей.

— Уроки історії необхідні для всіх поколінь. Ми маємо вчити й пізнавати її. Мені було дуже цікаво дізнатися нове про галицькі добровольчі полки СС, — відзначає пенсіонерка Олена Корошан. 

Учасники презентації зійшлися на думці, що презентація була дуже потрібною, і запросили Романа Пономаренка приїздити до Черкас із новими виданнями.

 

Аліна Піскова, студентка 1 курсу ННІ УФСК

Фото: Олена Погрібна, доцент кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації ННІ УФСК