20 квітня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відомі українські  історики провели майстер-клас для вчителів історії Черкаської області.

Зустріч із професорами Русланом Пирогом та Василем Мельниченком відбулася в межах другої міжнародної науково-практичної конференції, приуроченої до 100-ї річниці Української революції 1917–1921 років.

Учителям презентували дві нові книги, присвячені цій актуальній темі. Доктор історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки ЧНУ ім. Б. Хмельницького, голова Черкаської обласної організації Спілки краєзнавців України Василь Мельниченко презентував свою роботу «Селянство Черкащини в добу Української революції 1917–1921 рр. Збірник документів і матеріалів». У праці науковця висвітлено події Української революції, які відбувалися на Черкащині, та участь черкащан у боротьбі за незалежність і соборність України. Посібник доповнюють вміщені в ньому документи, хронологічна таблиця, унікальні зображення, а також фотографії видатних діячів революції.

Руслан Пиріг — дослідник проблем новітньої історії України, джерелознавець та архівіст, доктор історичних наук, професор, академік Української академії історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України — розповів про гетьмана Павла Скоропадського. У своїй книзі «Гетьманат Павла Скоропадського у контексті Української революції 1917–1921 рр.» він висвітлив особливості того періоду. Досліджено також постать Павла Скоропадського, його гетьманську історію та історію роду. Особливу увагу автор приділив нетиповості німецької окупації українських земель. Книга також містить історичні портрети німецьких діячів і дипломатів.

Під час презентації відбулася професійна розмова щодо сучасного сприйняття суспільством доби гетьманату.

Руслан Пиріг розповів колегам, що в електронному вигляді його праця з’явиться найближчим часом.

Тетяна Сторчова, вчитель історії ЗОШ I-III ступенів (Городищенський район, село Орловець), зазначає: «Використаю подану інформацію в своїй роботі. Ця тема дуже актуальна в контексті сучасних подій в Україні».

Поділилася враженнями і Любов Домаш, директор Веселохутірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Володимира Лук'янця» (Чорнобаївський район):

«Інформація дійсно дуже актуальна, і я, як вчитель, багато цікавого дізналася про події Української революції. Василь Мельниченко підготував унікальне  видання. Ми ще не усвідомили значення цієї титанічної праці. Адже науковець систематизував події та відшукав факти про те, як відбувалася революція безпосередньо на території нашого краю.

Руслан Пиріг теж доклав значних зусиль, щоб ми могли глибше усвідомити події доби гетьманату. Для мене це було пізнавально, цікаво, високо аргументовано. Такі праці повинні бути не лише в наукових бібліотеках. Їх потрібно популяризувати серед українців. І тоді патріотизм підростаючих поколінь буде формуватися на підставі конкретних історичних фактів».

 

БІЛЬШЕ ФОТО ДИВІТЬСЯ ТУТ

Максим Кузьмин, студент 1 курсу ННІ УФСК  

Нікіта Педченко, студент 1 курсу ННІ УФСК

Фото: Віталій Яремчук, студент 1 курсу ННІ УФСК