На що слід звернути увагу автору, видавцю, аби забезпечити собі ефективний захист прав інтелектуальної власності? Про що слід пам'ятати, аби убезпечити себе від можливих порушень прав інтелектуальної власності? Усе це та багато іншого розповіли фахівці в сфері інтелектуальної власності учасникам Черкаського книжкового фестивалю.

Організатори тренінгу з авторського права — всеукраїнська громадська організація «Захист прав інтелектуальної власності» та Кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Тренінг відбувся в межах Черкаського книжкового фестивалю «Маестро».

Сергій Петренко, судовий експерт з питань інтелектуальної власності та Ірина Петренко, завідувач сектору авторського права науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України розповіли про порядок реєстрації результату творчої діяльності митця, а також про майнові і немайнові права «автора-видавця».

«Кожна особистість наділена творчими здібностями.  Якщо людина втілила свою ідею у форму літературну, мистецьку, живописну — то цей результат стає об’єктом інтелектуальної власності. У нашій країні дуже розвинуте піратство і незаконне використання чужих авторських прав, тому потрібно інформувати суспільство про інститут цивільного права і методи захисту ваших творчих напрацювань» — зауважила Олена Кульбашна, доцент кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ЧНУ та розробник порадника для літературних діячів і видавництв з інтелектуальної власності.

Сергій Петренко зауважує, що головна задача сфери інтелектуальної власності — щоб здійснювалося таке правове регулювання, коли всі могли реалізувати свої інтереси. Щоб читач не переплачував кошти, щоб автор отримав винагороду за свою працю і посередник мав змогу заробити на публікації.

«Не тільки сам твір може сприйнятися як об’єкт авторського права, але і його частина — назва твору або герой. Якщо фрагмент можна виокремити із твору і використовувати його окремо, бо він цілісній, то він сприймається як окремий об’єкт інтелектуальної власності», — зазначив Сергій Петренко.

Великий інтерес тренінг викликав у студентів та викладачів Черкаського національного — майбутніх правників, журналістів, редакторів і видавців.

«Для мене цей тренінг корисний, адже я дізналася, як захистити авторські права. На практиці я і мої колеги з цим уже стикалися. Приходили люди з проблемами порушення інтелектуальної власності. На практиці дуже важко довести, хто насправді був автором», — ділиться своїми враженнями Каріна Литвиненко, студентка 4 навчально-наукового інституту економіки і права.

Студент 4 курсу навчально-наукового інституту економіки і права Максим Гутерчик додає: «Було цікаво почути про документи, які потрібно подати для реєстрації авторського права. Ця інформація була для мене новою, тому зустріч виявилася пізнавальною».  

Дар’я Роженкова, студентка 2 курсу ННІ УФСК

Фото: Руслан Крижанівський, студент 2  курсу ННІ УФСК