bgb
 
 
 
 
 

Студентка 4 курсу ННЦ «Медичний інститут» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Аліна Сарапин у межах міжрегіональної молодіжної конференції відвідала Національний реабілітаційний центр «Незламні» («Unbroken»), котрий знаходиться у місті Львів.

Заклад функціонує на базі Першого медичного об’єднання Львова та за підтримки Львівської міської ради і Міністерства охорони здоров’я України.
Працівники закладу спочатку ознайомили присутніх зі структурою закладу, з оснащенням провідних відділень лікарні (хірургічне, реабілітаційне, психологічної реабілітації) та ключовими методиками, які застосовуються при лікуванні та реабілітації. Також мали змогу відвідати одну з палат та безпосереднью поспілкуватись з пацієнтами.

Наступним етапом у цій зустрічі був центр протезування. Цей підрозділ є найновішим серед інших, адже корпус був офіційно відкритий у квітні цього року. Тим не менш, за цей короткий період вже здійснено більше 50 успішних протезувань.

— Деякі українці вважають, що вітчизняна медицина не є достатньо ефективною. Це їх спонукає до пошуку «кращого лікування» за кордоном. Але не кожен, наприклад, німецький протезист зможе допомогти нашим бійцям, адже сам не бачив нічого складнішого за ампутації, котрі акуратно виконані кращими хірургами. А в нас це переважно травми, отримані на полі бою або як наслідок бойових дій. Не у всіх європейських спеціалістів є той досвід, який ми отримуємо тут із 2014 року, — зазначає реабілітолог-протезист.

Слухачі мали змогу побачити наживо весь процес створення звичайних та біонічних штучних кінцівок від перших замірів, формування муляжів, шаблонів, друку на 3D-принтерах, примірки та тренувальної кімнати для навчання використання протезів.

— Особливо мотивуючим було відвідати подібні заклади, де ми маємо змогу побачити той рівень комплексної кваліфікованої медичної допомоги, який раніше вважався б недосяжним (тим паче в умовах повномасштабного вторгнення). В одному закладі об'єднали найнеобхідніше — лікування, протезування (причому як виготовлення, так і встановлення протезів), фізичну та психологічну реабілітацію та реінтеграцію. Це дійсно демонструє те, на що здатні українці, об'єднавши свої сили, — коментує Аліна Сарапин.

 

ННЦ «Медичний інститут»