Студенти-журналісти стали учасниками низки тренінгів із захисту прав людини в медіа, які спільно із запрошеними експертами провела Тетяна Бондаренко, завідувач кафедри журналістики, реклами і PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Навчання тривало впродовж листопада – грудня 2017 року. Основна мета навчання – підвищення обізнаності у сфері прав людини, рівності й недискримінації, посилення чутливості ЗМІ до проблематики меншин та вразливих груп.

Учасники практичного навчання запропонували й обговорили такі теми: як правильно висвітлювати інформацію про внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у медіа; ейджизм як один із найпоширеніших стереотипів у ЗМІ; гендерна нерівність у суспільстві; життя національних меншин у фокусі медіа; інформаційний супровід життя людей з інвалідністю та ін.

 Запрошеними експертами стали Олександр Лавриненко, директор Черкаської громадської організації «Спільнота переселенців із Донецька та Сходу України»; Андрій Мозговий, студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького ННІ історії і філософії, колишній працівник компанії «Орифлейм», Наталія Земзюліна, голова Центру гендерних досліджень ЧНУ ім. Б. Хмельницького; Варду Марутян і Світлана Мартиросян, представниці Союзу вірменської молодів Черкаській області; Володимир Рашук, людина з інвалідністю, філософ за фахом, та ін.

 Під час тренінгів студенти доводили актуальність порушених тем, формулювали поради для журналістів-початківців стосовно висвітлення цих тем у ЗМІ, аналізували приклади представлення захисту прав людини в усеукраїнських і регіональних виданнях, характеризували рекомендації медіа дослідників стосовно фахового висвітлення проблеми, спілкувалися з експертами.

 На фото – студенти-журналісти ЧНУ ім. Б. Хмельницького та викладачка Тетяна Бондаренко під час тренінгу, світлини – Єва Кравчук.

Крім того, студенти підготували зразки соціальної реклами, запропонували власні матеріали для опублікування в медіа, наприклад:

«Черкасці просять про підсилення автопарку соціального таксі» (автор – Богдан Маруніч, студент ЧНУ),

«День боротьби з торгівлею людьми» (автор – Тетяна Недбайло, студентка ЧНУ),

зробили дописи в соціальній мережі для привернення уваги черкаських журналістів і черкасців загалом, висловили бажання працювати над науково-практичними проектами, що будуть присвячені захисту прав людини.

 «Ці тренінги дали нам змогу сформувати практичні навички для нашої діяльності. Ми дізналися, як правильно спілкуватися із соціально вразливими людьми, писати про їхнє життя та обстоювати їхні права. Добре, що в нас були запрошені експерти, які розповідали про власний досвід», – ділиться враженнями Тетяна Недбайло, студентка, а також журналістка філії НТКУ «Черкаська регіональна дирекція».

Черкасців зацікавила тематика, якої навчалися студенти-журналісти, багато хто активно, схвально й конструктивно відреагували на дописи в соціальних мережах, подякували за висвітлення соціально важливих тем у ЗМІ. «Запрошення на такі заходи стали для нас особливо цінними, оскільки дуже важливо ділитися з іншими нашим внеском у розвиток міста! Спасибі за таку можливість!» – зазначено на офіційній сторінці у «Фейсбуку» Союзу вірменської молоді в Черкаській області.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року Тетяна Бондаренко стала учасницею спеціальної програми стажування викладачів журналістики українських ВНЗ – «Академія з прав людини для журналістів та журналісток».

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій