Колектив навчально-наукового інституту історії і філософії  Черкаського національного університету активно долучився до реалізації Указу Президента України про відзначення 100-річчя Української революції 1917–1921 років.  За активної участі науковців ННІ в Черкаській області розроблена п’ятирічна програма підготовки та відзначення цієї дати. Вона передбачає проведення комплексу заходів щодо увічнення на Черкащині пам’яті про події і визначні постаті Української революції, облаштування та благоустрій меморіальних місць.

Напередодні 100-річчя чергового етапу Української революції 1917–1921 рр., викладачі та студенти ЧНУ активно включились в просвітницьку та науково-дослідну роботу по висвітленню цього етапу нашого державотворення. Проведено низку зустрічей з освітянами області, відкриті семінари, 20-21 квітня 2018р.  очікується проведення ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі: геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри» (із нагоди 100-ї річниці Української революції 1917–1921 рр.)

Професор навчально-наукового інституту історії і філософії  Черкаського національного університету, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Василь Миколаєвич Мельниченко, продовжив серію презентацій власного навчального посібника «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 рр.».

Днями, Василь Мельниченко зустрівся з науковою та студентською громадою Черкаського технологічного університету, де на основі архівних матеріалів представив історію Черкащини, відкрив нові імена та факти тих буремних подій. Автор подарував бібліотеці ЧДТУ навчальний посібник «Черкащина в добу Української революції 1917 – 1921 років», хронологічний довідник «Цей день в історії Черкащини» та примірник науково-популярного видання «Краєзнавство Черкащини», присвячене 100-річчю Української революції 1917 − 1921 років.

Чекає свого представлення чергова колективна праця науковців Черкаського національного університету з історії  Української революції 1917 − 1921 років, а саме збірка документів, що є незаперечним підтвердженням існування української держави. Такі видання  сприяють популяризації культурно-історичної спадщини рідного краю,  формують відчуття глибини історії українського народу.

У навчальному посібнику на основі проблемно-хронологічного методу висвітлюються події Української революції 1917–1921 років, які відбувалися на Черкащині в контексті історії України цього періоду, участь черкащан у боротьбі за незалежність і соборність України. Зміст посібника доповнюють вміщені у ньому документи, хронологічна таблиця подій, перелік історичних місць пам’яті доби революції, ілюстративний матеріал.  

Презентуючи свій посібник, автор зазначив, що Черкащина — батьківщина багатьох видатних державних і військових діячів Української революції 1917–1921 рр. Серед уродженців краю — міністр закордонних справ і міністр юстиції, голова уряду УНР, заступник голови Директорії, президент УНР в екзилі А. М. Лівицький, міністр морських справ УНР контр-адмірал М. І. Білинський, посол УНР у Греції Ф. П. Матушевський, заступник головнокомандувача Армії УНР О. О.Загродський, генерали Армії УНР Ю. Й.Тютюнник, А. М. Вовк, Г. М. Базильський та багато інших визначних постатей революції.

За авторським задумом посібник покликаний допомогти вчителям, викладачам, усім, хто займається вивченням минувшини рідного краю, сформувати цілісне уявлення про революційні події 1917–1921 років на Черкащині, участь наших земляків у боротьбі за незалежність і соборність України та їхню військову звитягу.

 Навчально-науковий інститут історії і філософії