Представники Черкаського обласного центру служби крові «Черкаси-Плазма» завітали до студентів ЧНУ ім. Б. Хмельницького 18 березня. Захід пройшов під гаслом: «Кров рятує життя».

Спікери розповіли про спектр послуг клініки, «розвіяли» найпоширеніші міфи щодо донорства, а також відповіли на запитання студентів.

Варто згадати, Черкаський обласний центр служби крові «Черкаси-Плазма» є єдиним в Україні та третім в Європі за наявністю висококласного обладнання.

Представниця служби Тамара Борисова розповіла про п’ять основних етапів підготовки для донорства. Також представила список заборонених за день перед здачею крові продуктів і дій. Зазначила переваги донації, окрім загальновідомої користі, зокрема це: офіційний вихідний у день здачі та грошова компенсація, яку можна забрати собі чи віддати на благодійність.

За словами голови студентської ради університету Мар’яни Кусяки, студактив планує разом з клінікою започаткувати низку тренінгів та екскурсій для молоді ЧНУ, щоб популяризувати донорство:

— Студрада ЧНУ відвідує Центр служби крові вже п’ять років. Кількість охочих зростає, але не завжди учасники студентського самоврядування можуть відповісти на всі запитання, «розвіяти» міфи, аргументовано переконати у безпеці і надважливості справи. Тому цикл тренінгів розпочали сьогодні зі студентських рад ННІ та факультетів, адже вони найпершими зможуть поширити всю інформацію.

Були серед відвідувачів заходу досвідчені донори. Наприклад, голова студради ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Анна Скачкова здає кров вже два роки:

— Я знаю про донорську справу немало, але зустріч з представниками служби крові була доволі цікавою й пізнавальною. Я дізналася, як і скільки зберігається кров, зокрема — 6 місяців для виявлення ВІЛ та інших захворювань. Донорство — це життєво необхідно для тих, хто потребує переливання крові, і корисно для тих, хто її здає. Сподіваюсь, що тепер ще більше студентів захочуть взяти участь у такому виді благодійності.

Наприкінці заходу найуважнішим студентам подарували сувеніри за правильні відповіді під час вікторини. Багато студентів виявили зацікавленість до донорства, тому можна зробити висновок, що подія справді була ефективною.

Студентська рада ЧНУ