У межах шевченківського тижня конкурс читців творів Кобзаря відбувся у ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Організатором конкурсу стала кафедра української літератури та компаративістики.

Серед учасників були студенти: ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, ННІ природничих та аграрних наук, ННІ української філології та соціальних комунікацій, а також традиційно — учні черкаських шкіл.

Із вступним словом до всіх присутніх звернувся завідувач кафедри української літератури та компаративістики, доктор філологічних наук Володимир Поліщук:

— Нині шевченківські дні відзначаються по всій Україні. Нам дуже приємно, що з року в рік кількість та географія учасників нашого конкурсу збільшується. Тому насамперед хочу подякувати вам за проявлену цікавість та ініціативу. Нехай переможуть найкращі!

Дійство стартувало переглядом відеороликів, надісланих на конкурс відеопоезії (таких було чотири). За словами співорганізаторки Ганни Клименко, конкурс Шевченківської відеопоезії є направду молодим, адже відбувається лише другий рік поспіль:

— Сподіваюся, що він теж стане традиційним. Тішить, що увага до конкурсу зростає, адже листи з бажанням долучитися надходили навіть зі столиці, — додала викладачка.

Після перегляду відеороликів розпочалися читання Шевченкових творів. 

Оцінювали конкурсантів організатори заходу — викладачі кафедри української літератури та компаративістики: Людмила Скорина, Людмила Ромащенко, Ганна Клименко.

До участі в журі долучилися й запрошені гості — заслужена артистка України Тамара Власенко та поет, член Національної спілки письменників України Сергій Ткаченко. Він є одним із засновників благодійного фонду ім. К. Ткаченко, а тому, цього року, вдруге виділив кошти на преміювання переможців конкурсу читців. 

— Для мене ви всі уже переможці, адже взяли участь у цьому дійстві, — зазначив Сергій Ткаченко.

Також членами журі виступили — начальниця відділу виховної роботи ЧНУ Ірина Луценко, голова студради університету Мар'яна Кусяка.

Під час заходу усі конкурсанти мали змогу продекламувати улюблені вірші, переглянути роботи учасників конкурсу відеопоезії та насолодитися виступом вокального гурту «Мелодія».

Перше місце у конкурсі Шевченківської відеопоезії отримала студентка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Тетяна Цап, яка взяла участь і в конкурсі читців (уривок поеми «Катерина»).

Поміж учасників конкурсу читців «Шевченкіана-2021» призові місця розподілилися таким чином: гран-прі отримав Богдан Максименко (учень 9 класу Вільшанського закладу освіти І-ІІІ ст.; уривок поеми «Сон»); перше місце — Максим Попов (студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії; «За байраком байрак...»). Варто згадати, що Максим і торік переміг у двох означених конкурсах. Друге місце посіли — Наталія Швагер (студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій; «Титарівна») й Іван Ткаченко (студент ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи й мистецтва; «І мертвим, і живим...»); третє місце — Яна Косюк (студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій; «Якби ви знали, паничі...»), Василь Сабатін (учень 7 класу Черкаської гімназії 9 ім. О. М. Луценка; «Мені тринадцятий минало...» українською та «Заповіт» англійською), Софія Коваленко (учениця 7 класу Черкаської СШ 20 І-ІІІ ст.; «Дурні та горді ми люди...»).

Студенти та школярі, які посіли призові місця, отримали приємні подарунки у вигляді грошових відзнак, дипломів та сувенірів.

Своїми враженнями від заходу поділилася студентка ННІ УФСК Наталія Швагер:

— Ще зі шкільних років я захоплювалася поезією Кобзаря та постійно брала участь у шевченківських читаннях. Тому із задоволенням відгукнулася на пропозицію стати частинкою цьогорічного заходу. Раджу кожному спробувати свої сили наступного року та отримати лише найкращі враження.

Ми щиро вітаємо наших студентів із перемогою. Бажаємо їм натхнення та подальших успіхів!

ННІ української філології та соціальних комунікацій

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького