Директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Григорій Голиш взяв участь в Х історико-краєзнавчій науково-практичній конференції «Черкащина в контексті історії України», присвяченій 70-річчю утворення Черкаської області.

Науковець виступив із доповіддю на тему «Творчий доробок краєзнавців Черкащини в умовах повномасштабної агресії РФ проти України».

Захід проходив в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка у змішаному режимі. Це дало змогу долучитися дослідникам краю з усіх районів Черкащини, а також Києва і Харкова. Учасників конференції привітав голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шамрай.

Перша організована обласною організацією Національної спілки краєзнавців України конференція відбулася 20 років тому, напередодні 50-річчя утворення Черкаської області. Відтоді конференції проводяться раз у 2–3 роки й присвячуються актуальним проблемам історії краю.

Особливість таких заходів полягає у тому, що в них, окрім науковців, беруть участь широкі верстви краєзнавчої громадськості – учителі, працівники музеїв, архівів, історико-культурних заповідників, журналісти, усі, хто не байдужий до історії рідного краю. Предметом досліджень є конкретні теми місцевої історії, які в багатьох випадках суттєво доповнюють напрацювання академічної науки. Участь у конференціях краєзнавців-аматорів спільно з науковцями сприяє професіоналізації краєзнавчої роботи. За наслідками конференцій видаються збірники матеріалів, які мають популярність серед громадськості й використовуються в освітньому процесі та просвітницькій роботі.

Традиційно представницькою стала і нинішня конференція. До участі в ній зробили заявки й подали матеріали понад 70 авторів. Широка тематична палітра підготовлених матеріалів згрупована у трьох секціях – «Історія краю до утворення Черкаської області. Видатні постаті», «Утворення Черкаської області та її соціально-економічний розвиток», «У час випробувань: черкащани – захисники України у лавах Збройних сил та учасники волонтерського руху».

Оргкомітет вже розпочав роботу з упорядкування матеріалів проведеної науково-практичної конференції, які буде видано окремим збірником.

Проведення актуального пізнавально-патріотичного заходу органічно вписалося не тільки у наукову палітру Черкащини, а і є важливою складовою освітянського проєкту «Моя Черкащина», який передбачає вивчення історії рідного краю в школах області. З огляду на це важливою була й участь у конференції юних дослідників історії рідного краю — учнів шкіл області.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького