Представницька міжнародна конференція з дифузії в матеріалах DIMAT-21, у якій традиційно беруть участь фізики з багатьох країн, працювала 6-9 липня в онлайн-режимі на базі університету Дебрецена (Угорщина).

Ця конференція проходить уже водинадцяте і є важливою подією в діяльності теоретиків та експериментаторів, що працюють у сфері фізики металів, нанотехнологій та нових матеріалів.

До речі, члени діматовської спільноти збирались на, так би мовити, дочірні конференції — DIFTRANS і в Україні, на Черкащині, під егідою Черкаського національного університету у 1998-2019 роках.

Наукове співробітництво кафедри фізики і центру фізико-хімічних досліджень ЧНУ з університетом AGH Кракова (Польща) та Дебрецена (Угорщина) продовжується до сьогодні, а взаємні візити фізиків, зокрема в межах європейського проєкту EXMONAN програми FP7, вже стали доброю традицією.

На цьогорічному зібранні від України були представлені, зокрема, доповіді професора Андрія Гусака як запрошеного спікера та спільна з польськими колегами із Кракова робота Андрія Гусака і Ярослава Короля. Остання присвячена розробці технології та розвитку теоретичних основ формування особливого матеріалу — нанорозмірного пентаоксиду ванадію. Цей матеріал є перспективним для створення електричних акумуляторів високої місткості, сенсорів та ряду інших застосувань. Тож черкасько-польська робота викликала чималий інтерес серед учасників наукового зібрання.

Наступна конференція DIMAT відбудеться в Китаї (м. Чанша). З матеріалами конференції можна ознайомитись за покликанням.

Кафедра фізики ЧНУ