Викладачка кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології ННІ економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, експертка Центру аналітичних досліджень «Прагма» Олександра Дем’яненко проаналізувала для місцевого інтернет-видання «Прочерк» результати виборів до місцевих рад.

— Днями в одній із груп у Facebook натрапила на запитання від черкащанина «Чому Руслан Зоря отримав 499 голосів виборців, а депутатом не став?», — пише вона. — У коментарях користувачі заходилися пояснювати, що і як відбулося, у зв’язку зі змінами виборчого законодавства.

І таке питання цікавить не лише виборців Зорі, а й інших кандидатів від різних політичних партій. Тому давайте з’ясуємо, як визначалися переможці — новообрані депутати Черкаської міської ради, і що не всім партіям вдалося пояснити своїм виборцям.

Склад Черкаської міської ради — 42 депутати. Хто ж ними став за результатами виборів 25 жовтня 2020 року?

Перш за все варто сказати, що у виборах депутатів Черкаської міської ради участь узяли 20 політичних партій, які всі разом висунули кандидатами 737 осіб. Проте, можливість отримати депутатські мандати отримали лише ті політичні сили, що подолали 5% бар’єр, тобто набрали 5 і більше відсотків голосів виборців, які прийшли на виборчу дільницю і проголосували. Таких партій налічується 7.

Офіційні їхні здобутки наступні:

партія «За майбутнє» — 14,11%, що означає отримання 8 депутатських мандатів,

«Слуга народу» — 13,91%, тобто 8 депутатів,

«Європейська солідарність» — 13,24%, 7 депутатів,

«Голос» — 11,04%, 6 депутатів

ВО «Черкащани» — 9,16%, 5 депутатів,

ВО «Батьківщина» — 6,19%, 4 депутати,

«Опозиційна платформа — За життя» — 6,96%, 4 депутати.

Тепер пропоную з’ясувати, хто ж отримав депутатські мандати.

Відповідно до норм Виборчого кодексу, перший номер списку кожної з цих 7 партій автоматично отримав мандат. Це — Анатолій Бондаренко («За майбутнє»), Василь Мойсієнко («Слуга народу»), Сергій Кудактін («Європейська солідарність»), Віктор Євпак («Голос»), Віктор Беззубенко (ВО «Черкащани»), Роман Діскант (ВО «Батьківщина»), Олег Кашко («Опозиційна платформа — За життя»).

Решта, а це 35 мандатів, розподілялися спочатку в територіальних виборчих округах. Для отримання 1 депутатського місця виборчий список партії у кожному окрузі мав набрати виборчу квоту, 2 місць — дві виборчі квоти і так далі. За результатами виборів до Черкаської міської ради виборча квота склала 1292 голоси.

Одразу зауважу, що ця цифра не була наперед відома, а вираховувалася за спеціальною формулою — залежала від явки виборців, кількості партій, що подолали 5%-ий бар’єр, та кількості відданих саме за них голосів. Голоси, віддані за решту — 13 партій, при визначенні виборчої квоти та подальшому розподілі мандатів взагалі не враховувалися.

Отже, задача кожного територіального списку у кожному окрузі полягала у тому, щоб усім разом набрати хоча б одну виборчу квоту. А задача найамбітніших кандидатів та кандидаток у цих списках — отримати персонально за себе 25% квоти. У нашому випадку мова йде про 323 голоси і більше. Навіщо? Набрана спільними зусиллями виборча квота дарує депутатський мандат першому номеру територіального списку. Набрані за себе 25% квоти дають можливість стати першим в цьому списку, змінити черговість розташування кандидатів у ньому і отримати депутатський мандат.

Тому, з одного боку, відомі та активні кандидати і кандидатки суттєво збільшували шанси партії отримати своїх представників у міській раді, а з іншого — якщо такий кандидат або кандидатка не були першим номером у територіальному списку, то депутатом він або вона могли й не стати. Ще один нюанс — якщо територіальний список у спільному підсумку в окрузі не набрав виборчу квоту — 1292 голоси — депутатом не став ніхто. Але всі ці голоси не були втрачені — вони «зараховувалися» в загальний результат партії і дали можливість кандидатам із єдиного списку партії отримати мандат.

Тож, хто з новообраних депутатів є рекордсменом за рівнем підтримки виборців, а кому мандат дістався завдяки зусиллям інших?

Безумовним лідером електоральних симпатій став кандидат від партії «Слуга народу» Араік Мкртчян, якого підтримали 1008 черкащан. Відповідно, з другого номера в територіальному списку він став першим та, оскільки виборча квота в окрузі була набрана, отримав депутатський мандат.

Наступним у цьому переліку — кандидат від партії «Європейська солідарність» Сергій Рубан, за якого проголосували 762 виборці. Він був першим номером в територіальному виборчому списку, квота на цьому окрузі була набрана.

Третій за рівнем підтримки черкащан став Юрій Тренкін з результатом у 751 голос. Проте, депутатський мандат він отримав не завдяки цьому результату, адже квота в окрузі територіальним списком набрана не була. Проте, Юрій Тренкін — другий номер у єдиному списку партії, тому статус депутата таки отримає.

 

Лідери

 

З-поміж тих кандидатів, що набрали від 500 до 700 голосів виборців, свої мандати як представники округу отримали Роман Моторний, «За майбутнє» (651 голос), Руслан Батир, «Європейська солідарність» (584 голоси), Олександр Савенко, «ЄС» (573 голоси), Віталій Красюк, «ЄС» (512 голосів). Водночас Олексій Мельник, ВО «Батьківщина», з результатом у 564 голоси та Іван Сухарьков, ВО «Черкащани» - 582 голоси, стануть депутатами завдяки прохідному місцю в єдиному списку партії. На їхніх округах виборча квота територіальним списком набрана не була.

При цьому, через ту ж таки не набрану в окрузі виборчу квоту, мандати не отримають Олена Міняйло, «Голос» (562 голоси), Руслан Зоря, ВО «Черкащани» (499 голосів), Вікторія Гордієнко, «Слуга народу» (391 голос), Дмитро Личко, «Європейська солідарність» (363 голоси).

Віталій Терьохін, «За майбутнє» (445 голосів) — хоч і був першим номером в територіальному списку та набрав 34,4% виборчої квоти, проте поступився однопартійцю Георгію Гладкому на 46 голосів, тому також мандат депутата Черкаської міської ради не отримав.

 

 Без мандата

 

 

Принагідно зауважу, що серед тих, хто отримав велику підтримку виборців, проте депутатом Черкаської міської ради так і не став — Олександр Радуцький, «Європейська солідарність», — 462 голоси. Проте, він пройшов до Черкаської обласної ради, тому не може, на мою думку, вважатися кандидатом, що не отримав мандат.

Загалом, у територіальних виборчих округах обрано було 13 депутатів Черкаської міської ради. З розподілом на партії цей список виглядає так:

«За майбутнє» — 5 депутатів

Моторний Роман (651 голос) — 1 номер в 5 окрузі;

Гладкий Георгій (491 голос) — отримав 38% виборчої квоти в 2 окрузі;

Агапова Олена (382 голоси) — отримала 29,6% виборчої квоти в 3 окрузі;

Майборода Любов (346 голосів) — отримала 26,8% виборчої квоти в 6 окрузі;

Тронц Тимофій (178 голосів) — 1 номер в 1 окрузі.

«Слуга народу» — 4 депутати

Мкртчян Араік (1008 голосів) — отримав 78% виборчої квоти у 2 окрузі;

Волошин Анатолій (455 голосів) — 1 номер в 3 окрузі;

Котолуп Юрій (420 голосів) — отримав 32,5% виборчої квоти у 1 окрузі;

Дудка Сергій (241 голос) — 1 номер в 4 окрузі.

 

«ЄС» — 4 депутати

Рубан Сергій (762 голоси) — 1 номер в 4 окрузі;

Батир Руслан (584 голоси) – 1 номер в 5 окрузі;

Савенко Олександр (573 голоси) – 1 номер в 3 окрузі;

Красюк Віталій (512 голосів) – 1 номер в 1 окрузі.

Тобто, з 13 обраних в округах депутатів Черкаської міської ради, лише 5 змогли набрати 25% і більше виборчої квоти, щоб просунутися по територіальному списку. Водночас ще 6 депутатів набрали понад 25% квоти, але й одночасно були «перестраховані» партією першим місцем у територіальному списку.

Решта депутатських мандатів — а це ще 22, розподілялися партіями за єдиними списками, де кількість голосів виборців, відданих за кандидата, вже не має жодного значення. Лише черговість розташування, визначена партією напередодні виборів.

Відповідно, матимемо у Черкаській міській раді депутатів, що стали обраними, не отримавши підтримки навіть 100 виборців.

Зокрема, це Юлія Темченко, ВО «Батьківщина» — 37 голосів, Юлія Саліна, ВО «Черкащани» — 40 голосів, Сергій Прядка, «Слуга народу» — 58 голосів, Світлана Буряк, ВО «Черкащани» — 78 голосів, Карина Абрамова, «Слуга народу» — 89 голосів.

 

Менше 100

 

Решта депутатів-списочників отримали від 140 до 751 голосу на свою підтримку.

Результати кожного з них наведені у таблиці.

 

менше 100

Отже, висновки застосування нового виборчого законодавства при формуванні депутатського корпусу Черкаської міської ради наступні:

1. Відкриті списки на практиці виявилися не зовсім відкритими, оскільки з 42 депутатів Черкаської міської ради:

— 7 — отримали мандат, тому що були першими в єдиному партійному списку;

— 11 — обрані виборцями в округах, набравши понад 25% виборчої квоти;

— 2 — отримали мандати завдяки набраній спільними з однопартійцями зусиллями всіх кандидатів округу виборчої квоти;

— 22 — стали депутатами завдяки прохідному місцю в єдиному партійному списку, де місця розподілялися виключно по порядку, незалежно від кількості отриманих голосів виборців.

Прохідне місце в єдиному партійному списку забезпечило мандат навіть тим, хто не зміг набрати бодай 100 голосів на свою підтримку.

 

2. Конкурентність між потужними кандидатами і кандидатками від однієї партії в межах одного округу суттєво збільшила кількість голосів, отриманих партією, проте це не забезпечило мандат двом кандидатам в жодному окрузі міста.

Для тих кандидатів, які завчасно з’ясували всі підводні камені та були підстраховані партією першими номерами в територіальних списках і прохідними місцями в першій п’ятірці єдиного списку партії, однозначно отримали перевагу. Для решти кандидатів і кандидаток, а також їх виборців — нова виборча система виявилася повним розчаруванням.

3. Гендерна квота в територіальному та єдиному виборчому списку все ж таки посприяла збільшенню кількості жінок у Черкаській міській раді — тепер їх 11, тобто 26%. При цьому 9 із них — отримали мандат за єдиними виборчим списком і лише 2 — за результатами підтримки виборців в територіальних округах.