Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко та генеральна директорка Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко підписали угоду про співпрацю.

Олександр Черевко:

— Це планувалося ще до повномасштабного вторгнення. Нині ця подія відбулася. Для збереження своєї історико-культурної спадщини треба ще багато зробити. На жаль, традиційно склалося, що на національну справу завжди бракує грошей. Тож спільно шукатимемо підтримку, вирішуватимемо поточні питання, які нам під силу. Залучатимемо наших науковців, студентів. Робитимемо це на благо Шевченкового краю, щоб наші нащадки знали своє минуле, гордилися, що ми українці, — зазначив .

Людмила Шевченко:

— Працівники заповідника і університету взаємодіють у багатьох питаннях. Робимо спільну важливу справу, — зауважила . — Угода відкриє низку додаткових можливостей. Заповідник має кадровий голод, тому з нетерпінням чекаємо випускників Черкаського національного університету. Натомість можемо надавати майданчики для археологічних досліджень, для мистецьких конкурсів.

Партнерами буде розроблено та реалізовано спільні наукові, науково-практичні, освітньо-культурні й видавничі проєкти на Шевченківську тематику.

Передбачається також взаємодія у здійсненні національно-патріотичної та пізнавально-екскурсійної діяльності. Буде організовано стажування працівників університету і заповідника, проведення фахових практик, обмін делегаціями тощо.

Домовилися і про підвищення фахової кваліфікації працівників заповідника та про долучення професорсько-викладацького і студентського колективу до царини шевченкознавства і шевченкіани.

Серед найближчих кроків — допомога кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва у відновленні пошкоджених барельєфів на території заповідника.

Делегація ЧНУ передала дарунки музею — книги про історію університету та шевченкознавчі видання від Центру шевченкознавчих досліджень.

Своєю чергою, Людмила Шевченко подарувала університетській бібліотеці видану колективом книгу про історію Кобзаревої землі.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького