Із зустрічі зі студентами й викладачами Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розпочався Черкаський книжковий фестиваль для письменника і видавця Мирослава Дочинця.

Прозаїк, філософ і публіцист приїхав до Шевченкового краю вже вдруге. Торік він відгукнувся на запрошення ректора ЧНУ ім. Б. Хмельницького і відвідав Черкащину. Цьогоріч він охоче приїхав удруге.

На зустріч зібралися шанувальники творчості закарпатського письменника — майбутні педагоги, психологи, філологи, викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Представив гостя ректор ЧНУ Олександр Черевко. Він нагадав, що популярний український автор став лауреатом Шевченківської премії, багатьох інших престижних нагород. Сам Олександр Володимирович є шанувальником творчості Мирослава Івановича і постійно черпає в його книгах життєву мудрість.

Гість поділився своїми філософськими міркуваннями про сенс життя, про взаємини людини з навколишнім світом — про все це йдеться в його творах. Загалом Мирослав Дочинець видав близько сорока книг. Передусім романів та новел. Серед найбільш популярних — заповіт карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона — як жити довго в щасті і радості» та «Горянин. Води Господніх русел».

За словами письменника, перша книжечка про Андрія Ворона була зовсім маленька і вийшла накладом не більше 500 примірників. Нині книга видається тисячними тиражами і перекладається на багато мов світу.

«Наші люди чекають мудреця, проповідника, якому вони повірять. Тому твори, в яких йдеться про Андрія Ворона, так полюбилися читачам», — так пояснює успіх книги сам автор. За словами Мирослава Дочинця, навіть японці їх вивчають, відшукавши в філософії Андрія Ворона паралелі з дзен-буддизмом.

Письменник поділився з молодою аудиторією спогадами про своє журналістське минуле та творчими планами.

Відкрив секрет, що виникла ідея екранізувати книгу «Світован». Наразі ведуться перемовини стосовно написання сценарію.

Після зустрічі всі охочі придбали  книги Мирослава Дочинця та отримали від письменника автограф. Найбільшої популярності серед присутніх набуло видання «Світло семи днів».

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького