Викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  з 22 до 26 травня поточного року з навчальним візитом побували в  Естонії в межах міжнародного проєкту Erasmus+ KA2 «Розвиток потенціалу підготовки учителів іноземної мови на шляху України до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції / MultiEd».

Дружню нам європейську країну відвідали директорка ННІ іноземних мов, доцентка Людмила Швидка, начальник навчально-методичного відділу ЧНУ Людмила Смалиус та старша викладачка кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови Оксана Заїковська.

Мета навчального візиту полягала в ознайомленні із системою освіти Естонії, переймання її позитивного досвіду для його впровадження в українську систему освіти. Надзвичайно насичена п’ятиденна програма дозволила викладачам побувати в освітніх закладах Естонії різних рівнів, починаючи з дитячого садочка й закінчуючи ЗВО. Під час візиту його учасники відвідали навчальні заклади Нарви, Тарту й Таллінна.

22 травня, м. Нарва. Українські освітяни відвідали дитячий садочок, у якому опанування естонської мови відбувається за програмою мовного занурення в ранньому віці. Наступним місцем огляду у програмі візиту стала нещодавно збудована гімназія – сучасний навчальний заклад для сучасних дітей, де все навколо (інтер’єр, технічне обладнання) покликане стимулювати інтерес до навчання та відповідає потребам нинішнього підростаючого покоління. Гімназія відкриє свої двері для учнів з нового навчального року, а наші колеги мали можливість відчути атмосферу сучасної передової освіти вже сьогодні.

23-24 травня, м. Тарту. Чимало естонців називають Тарту естонським Оксфордом, оскільки у цьому місті розташований один із провідних університетів країни – Тартуський університет, а в самому місті проживає багато студентів. Учасники візиту побували в різних корпусах Тартуського університету, дізналися багато цікавого на лекції «Life-Long Learning and e-Learning» («Навчання впродовж життя та дистанційне навчання»), побували в стінах Міністерства освіти Естонії й долучилися до дискусії на тему «Estonia as Education Nation» («Естонія – нація, в якій пріоритетом є освіта»). Цікаво було також відвідати бібліотеку Тартуського університету, дізнатися про застосування стратегій міжнародної співпраці для розвитку університету.

25-26 травня, м. Таллінн. Учасники візиту відвідали Дім естонської мови, де дізналися про особливості державної політики, спрямованої на підтримку естонської мови. А візит до поліцейської академії дав можливість відчути, де і як готують майбутніх поліцейських Естонії. У стінах Ради з питань молоді та освіти, яка функціонує при Міністерстві освіти і науки Естонії, естонські фахівці ділилися з українськими колегами уроками успіху у галузі освіти. Неможливо було не скористатися можливістю побувати в Старому місті – добре збереженому історичному центрі Таллінна, де мимоволі потрапляєш в атмосферу Середньовіччя. А візит до центру Lift99 (осередку мережі, яка об’єднує засновників різних стартапів Таллінна) вкотре переконав, що Естонія – країна, в якій розвиток освіти й науки є пріоритетом, що визначатиме майбутнє держави. Українським закладам освіти безсумнівно варто взяти на озброєння естонський досвід.

Учасники навчального візиту повернулися до рідної Alma mater сповненими знань, досвіду та натхнення наблизити українську освіту до європейських стандартів.