Навчально-науковий центр «Медичний інститут» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького долучилися до відзначення 100-річчя архієрейської хіротонії святителя Луки (Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького).

Студенти разом із викладачами відвідали Золотоношу та с. Деньги Золотоніського району. Директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича ЧНУ ім. Б. Хмельницького Григорій Голиш провів їм екскурсію місцями, пов’язаними з життєвим шляхом видатного діяча, розповів про той період життя священника-хірурга та про його наукові здобутки.

Ще 27 квітня 2012 року у селі Деньги встановлено пам'ятний знак на честь святителя Луки, де 1908 року він працював у місцевій лікарні. А в Золотоноші 11 червня 2021 року відбулося відкриття та освячення пам’ятника Святителю Луці на території Золотоніської районної лікарні з нагоди престольного свята храму на честь Святителя Луки. У створенні цих пам’ятників взяли найактивнішу участь Іван Фізер — відомий Черкаський художник і скульптор (як безпосередній виконавець) та Григорій Голиш — директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича ЧНУ ім. Б. Хмельницького (як ідейний натхненник та організатор події).

Щороку на Золотоніщині відбуваються заходи днів пам'яті видатного вченого-медика, теоретика і практика хірургії, багаторічного в'язня сталінських таборів, православного кримського архиєпископа, святого Луки (Войно-Ясенецького), діяльність якого пов'язана з Золотоніщиною та Черкасами. І організатором цих заходів також є Григорій Голиш.

Майбутні медики розширили свої знання як із історії медицини, так і з історії розвитку рідного краю.

— Нам сподобалася ця поїздка, адже завжди цікавіше безпосередньо відвідати ті місця, де людина  жила і працювала, аніж просто слухати лекцію в аудиторії. Ми бачимо, наскільки Лука Кримський був непересічною особистістю і як він вплинув не тільки на розвиток хірургії, а й у цілому на медицину, на збереження духовних цінностей», — прокоментувала студентка 1 курсу Ксенія Бака-Ковалішена.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького