26 листопада Україна і світ вшанують пам’ять жертв Голодомору-геноциду. Цьогоріч трагедію згадують під гаслом: «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо». Серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу, особливе місце займає Голодомор 1932-1933 років. Унаслідок зумисних дій комуністичної влади Україна втратила щонайменше 7 мільйонів життів.

Сьогодні на Соборній площі Черкас, як і по всій Україні, пройшла акція «Запали свічку». Прийшли містяни та представники влади: начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, а також митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Цьогоріч до заходів долучилася віцепрем’єрка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яка перебувала на Черкащині із робочим візитом.

Викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з першим проректором Василем Мойсієнком традиційно взяли участь у жалобних заходах.

Присутні вшанували хвилиною мовчання убитих голодом співвітчизників та запалили свічки пам’яті. 

Запалали свічки і вдома на підвіконнях студентів і викладачів університету, у студентських гуртожитках — як вияв скорботи за загиблими й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

Студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій Денис Малюк, Ірина Пухла, Вікторія Терещенко підготували відео зі свідченнями очевидців Голодомору — жителями села Лебедин на Шполянщині Кузьмою Москаликом та Галиною Рейдало.

 

Ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— Сьогодні вшановуємо роковини Голодомору. Згадуємо закатованих голодом жертв комуністичного режиму, який намагався упокорити волелюбних українців. Як бачимо, наш ворог росія і нині, у ХХІ столітті, на українській землі вдається до терору і геноцидних практик. Але за дев’ять десятиліть все змінилося: ми здобули незалежність і більше не дозволимо вкрасти нашу історію, загарбати нашу землю, відібрати нашу волю і наші життя.

Ще у 2005-2010 роках – тоді я був очільником Черкащини – в Україні зроблено величезну роботу для збереження пам’яті про Голодомор та відновлення історичної справедливості. У той період по області встановили 493 пам’ятні знаки. Провели ґрунтовні дослідження, видали друковані праці, зняли відеофільми. Доводили світу, що росія вчинила проти нашого народу страшний злочин.

Зараз у контексті повномасштабної війни це питання постало як ніколи гостро. І світ підтримує Україну. Голодомор 1932–1933 визнали геноцидом українців парламенти 17 держав-учасниць Організації Об’єднаних Націй. Та попереду багато роботи — для істориків, політиків і просто небайдужих громадян. А сьогодні ми просто згадуємо невинно убієнних голодом земляків своїх – і померлих, і ненароджених. Промовляємо тиху молитву, запалюємо свічку пам’яті і дякуємо нашим Збройним Силам за те, що закривають нас грудьми від навали, яка вже понад три століття намагається поглинути Україну. Тож світла пам’ять померлим! А живим – перемоги!

Нагадаємо, щороку в університеті проходять круглі столи та конференції, присвячені Голодомору, лекції, кураторські години, організовано тематичні виставки та інсталяції. Викладачі Черкаського національного університету постійно проводять роботу, аби нинішня молодь мала достатню кількість інформації для розуміння справжньої української історії.

Штучний голод у 1932-1933 роках — яскраве свідчення того, як росія століттями намагається знищити Україну та її ідентичність. Вічна пам’ять людям, які загинули від Голодомору. Слава Україні і нашій незалежності!

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького