Гуртожиток Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідала Віцепрем’єр-міністерка — Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

У Черкаси урядовиця приїхала з робочим візитом 26 листопада. Разом із командою вона вивчає потреби вимушених переселенців та громад для більш ефективної взаємодії центральної влади з місцевою.

У гуртожитку Черкаського національного Ірина Верещук побувала разом із начальником Черкаської обласної військової адміністрації Ігорем Табурцем, головою Черкаської райдержадміністрації Валерією Бандурко, начальником управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерієм Данилевським та іншими посадовцями.

Мета — зустрітися з переселенцями, яких прихистив Черкаський національний. Натепер їх понад  430 осіб, у тому числі 46 дітей. З вересня в ЧНУ вступив на навчання ще 91 студент з категорії ВПО.

Перший проректор Василь Мойсієнко поінформував про ситуацію з переселенцями в університеті, умови проживання. За його словами, від початку повномасштабного вторгнення росії ЧНУ підтримує українців, які постраждали внаслідок воєнних дій.

— Із 25 лютого в гуртожитках ЧНУ проживали від 1 доби до кількох тижнів 830 осіб з категорії ВПО. Працівники університету упродовж лютого — квітня забезпечували їх предметами першої необхідності та харчували коштом університету.

Василь Мойсієнко подякував за підтримку обласній владі, а також розповів, що університет налагодив дієву співпрацю з громадськими організаціями задля підтримки переміщених осіб.

— Співпрацюємо з Товариством Червоного Хреста України, який передав у гуртожитки університету побутову техніку, постільні, кухонні та продуктові набори. Завдяки «Ротарі клуб Черкаси Інтернешнл» оновлено ліжковий фонд, отримали також електротехніку. Допомагають переміщеним і організації «Крим SOS» та «Карітас Маріуполь». 

Ірина Верещук ознайомилася з умовами проживання переселенців та поспілкувалася з ними. Віцепрем’єрка також привезла гуманітарну допомогу від Агенції США з міжнародного розвитку (USAID): комплекти постільної білизни та пледів для всіх переселенців, набори одягу та солодощі для дітей. Усе це після її візиту людям оперативно передали.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького