Дуальна форма здобуття вищої освіти запроваджується для студентів спеціальності «Початкова освіта» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Про це йшлося на зустрічі, яка пройшла на базі ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва за участі заступниці міського голови Анастасії Чубіної, представниць департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, директорів черкаських шкіл, а також першого проректора ЧНУ Василя Мойсієнка, директора та викладачів інституту.

Результатом перемовин стали угоди з загальноосвітніми закладами Черкас: Першою міською гімназією, спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів № 3, загальноосвітньою школою I-III ступенів № 6, гімназією № 9, загальноосвітньою школою I-III ступенів № 19, спеціалізованою школою I-III ступенів № 20; спеціалізованою школою I-III ступенів № 28; навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа I-III ступенів — ліцей спортивного профілю № 34».

У розвиток співпраці між Черкаським національним та Черкаською міською радою школи братимуть на стажування третьокурсників вказаної спеціальності. Теоретичну частину  студенти опановуватимуть в університеті, а практичну — за місцем роботи. Така модель освітнього процесу передбачає, що роботодавці оплачують працю студентів. Черкаський національний спільно з агрохолдингом «МХП» вже запровадив дуальну освіту для окремих спеціальностей. Для педагогічних спеціальностей це поки що перспектива, але партнери вже зробили низку кроків для того, щоб це стало можливим.

— Об’єднуємося для спільної мети — підтримати активну студентську молодь, яка прагне в майбутньому працювати в цій сфері. Дякую директору ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи й мистецтва Тимофію Десятову за таку ініціативу та підготовку майбутніх фахівців. Нам важливо, щоб молодь бачила й розуміла, як організовано освітній процес у місті. Також заохотити їх стати майбутніми працівниками саме міських закладів освіти, — прокоментувала  кураторка галузі освіти Черкас Анастасія Чубіна.

У продовження зустрічі усіх присутніх було запрошено відвідати виставку художніх робіт студентів і викладачів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Мистецька зброя». Її приурочили до Дня Єднання, який в Україні відзначають 16 лютого.

Відкриваючи виставку, перший проректор Василь Мойсієнко, підкреслив, що «в сучасних умовах війни мистецтво подібне до зброї, але сильнішої за гармати чи танки. Уміння творити й цінувати є вищою ознакою людяності й гідності, які ні за яких обставин не можна втрачати».  

Музичне вітання підготував вокальний гурт «Серця трьох» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.    

Роботи, представлені на виставці, виконані в різних художніх техніках, але об’єднані єдиною ідеєю — шаною до національного, українського, рідного! Університет є провідним у Черкаському краї освітньо-культурним осередком зі 100-літньою історією. Культурно-мистецькі заходи вже стали тут традицією.

— Мистецтво — зброя, і це дійсно так. Під час війни людина, як ніколи, потребує позитивного емоційного наповнення. Художні роботи студентів та викладачів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва наповнені оптимізмом, вірою в перемогу, красою українського народу, неповторністю української природи. Дякую за запрошення відвідати це прекрасне дійство, за натхненну працю, за вагомий мистецький здобуток, — зазначила доцентка ННІ інформаційних та освітніх технологій Зоя Сердюк.

Виставка триває, усіх охочих запрошують її оглянути. 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

Фото: Ілля Атамась, студенти ННІ УФСК Мішель Іванова, Олексій Шепель