Ще вчора студенти, а сьогодні — випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 2021 року.

Для них роки під час навчання були часом розвитку, реалізації, формування себе як особистості, пошуків, кардинальних змін, нових знань, отримання досвіду. До «найкращих років» жоден не залишився байдужим. То що ж змінилося під час студентства і як на це повпливало навчання у ЧНУ, розповіла в інтерв'ю випускниця ННІ іноземних мов Катерина Захарченко. 

— Порівняй себе, випускницю ЧНУ, із собою ж, абітурієнткою, яка тільки-но дізналася, що вступила до університету. Які твої риси з часом змінилися? Які очікування виправдалися, а що виявилося ілюзією?

— Коли я прийшла в університет, то постійно поспішала, боялася щось пропустити. Ще постійно здавалося, що всі завжди на мене дивляться й обговорюють, щось думають про мене негативне. Однак, з часом я стала впевненішою завдяки кропіткій праці над собою. Я пішла до студентської ради, згодом отримала першу роботу і вже з середини навчання не я «бігала» за студентським життям, а воно — за мною.

— Де ти зараз працюєш? Які професійні навички, що ти отримала під час навчання, тобі знадобилися?

— Зараз я працюю вчителем англійської мови у приватній мовній школі.

Майже всім, що вмію, я завдячую університету.

Методика навчання, психологія, практика мови, вимогливість викладачів зіграли важливу роль в тому, хто я зараз. Також однією з ключових навичок з університету є вміння знаходити спільну мову майже з кожною людиною.

— Опиши свій професійний шлях. Як змінилися твої вподобання? Чи продовжуєш ти рухатися в тому напрямку, який планувала на початку першого курсу?

— Ще з першого курсу я працювала репетитором, далі — репетиторство і робота в таборі англійської мови, зараз я працюю вчителем. Мої вподобання щодо заняття майбутнього постійно змінювалися і продовжують це робити. Робота з різними дітьми і в таборі дала величезний творчий поштовх, тому зараз, бувши вчителем, я веду свій мовний блог, допомагаю в розвитку сторінок школи на різних платформах — ютуб, інстаграм, тік ток, телеграм. Я цікавлюся SMM, веденням бізнесу, роботою на фрилансі та багатьма іншими заняттями.

Але одне лишається незмінним — майже кожен вид моєї діяльності пов'язаний з іноземною мовою і навичками, здобутими в університеті

— Твої найбільші здобутки під час студентських років.

— Одними зі своїх найкращих здобутків вважаю членство в студентській раді свого ННІ та університету, можливість безоплатного навчання в Польщі та участь в колективі народного танцю «Черкащанка».

— На твою думку, викладач може стати справжнім другом? Які в тебе були стосунки з викладачами?

— На мою думку, кожен викладач є другом, тому що вони, як ніхто, знають, чим нам допомогти. Досі дають чудові поради щодо навчання і життя, саме вони ставляться до нас, як до дорослих і допомагають у здобутті майбутньої професії. Особисто в мене були і є гарні стосунки з викладачами, я не бачу сенсу псувати їх з тими, хто має прямий вплив на моє ставлення до життя і роботи.

— Чи продовжиш ти спілкування з одногрупниками після завершення навчання? Студентські роки були «багаті» на справжніх друзів і (чи) кохання?

— Звісно, я продовжу спілкування з одногрупниками і друзями з університету.

Перший курс подарував мені одразу двох кращих подруг і друга, одну з найкращих компаній у моєму житті, а участь у «Черкащанці» — справжнє кохання.

— Твій найяскравіший/найкумедніший спогад зі студентського життя?

— Один із найяскравіших спогадів — організація концерту до Дня інституту, там я була й ведучою, і виступала в складі танцювального колективу. Ми разом з командою організували чудовий концерт, який багато людей обговорювали і згадували ще довгий час. А один з найкумедніших спогадів, коли я випадково в маршрутці по дорозі в університет склала матеріал семінару на п‘ятірку (сміється).

— Якби ти мала можливість повернутися в минуле, то що ти змінила б?

— Взагалі, змінювати нічого не хочеться, тому що я люблю всі події, що сталися зі мною за цей час. Можливо, якщо все ж постаратися дати відповідь на це питання, то я не пропустила б парочку якихось класних заходів і досклала ще трохи «боргів».

— Твій меседж першокурсникам.

— Не бійтеся проявити себе, в університеті заявити про себе одночасно легко і важко, але воно того варте. Беріть участь у всіх заходах, що можете, студрада старається для всіх. По можливості, не їдьте просто так додому на вихідні, якщо ви не з Черкас. Адже вдома ви не погуляєте з одногрупниками, не нафотографуєтесь вдосталь, не насмієтеся так голосно і не нажартуєтеся про ваше навчання.

Від кожного етапу життя треба брати максимум, а в студентський період від можливостей розбігаються очі.

Також не бійтеся відчуття, що можливо ця професія «не та», студентство — це час, коли ви відкриваєте свої нові сторони й уподобання. Спокійно можна поєднувати отримання обраної спеціальності з розвитком нового хобі.

БЛІЦОПИТУВАННЯ

— Студентські роки – найкращі роки. Погоджуєшся з цим твердженням?

— Скоріше, одні з найкращих років життя.

— Пора студентства – це …

— Нові знання, знайомства, дослідження себе.

— Якби у книги був сюжет твоїх студентських років, то яку назву мала б книга?

— «Катюшка-запізнюшка».

— П’ять слів, з якими в тебе асоціюється Черкаський національний університет?

— Талант, знання, добро, активність, професіоналізм.

— Улюблений афоризм (твоє кредо).

— «Під лежачий камінь — вода не тече».

— Твій найбільший страх.

— Перестати бути амбіційною і змиритися з нудним життям. Дуже не хочу, щоб воно перетворилося в рутину за графіком «їжа — робота — сон».

— Твоя найсміливіша мрія.

— Стати телеведучою або навіть створити своє шоу, звісно, пов‘язане з англійською або подорожами.

— Що треба робити, аби бути щасливою людиною?

— Потрібно не боятися себе, своїх мрій і відчуттів.

Слухайте своє серце, а не людей, які хочуть нав'язати свої нереалізовані мрії.

Однак, і не плутайте це з корисними історіями про чужий досвід чи дійсно хорошими порадами.

Бажаємо успіху Каті і сподіваємося, що розмова буде корисна і для «студентів-початківців» Черкаського національного університету!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото з особистого архіву Катерини Захарченко