Форум інститутів громадянського суспільства "ГРАНТуємо зміни 5.0" в Черкасах зібрав понад 300 учасників. Актуальність заходу обґрунтована тим, що багато громад Черкащини можуть поділитись креативним та успішним досвідом реалізації цікавих громадянських ініціатив та проєктів.

Важливе місце в цих питаннях відводиться жителям громад (Людям), їхнім ідеям та активності. Тому цьогорічний форум відбувався під гаслом: «Громади в дії: Люди→Ідеї→Ресурси». Головна ідея форуму, як відзначають організатори, — полягає в тому, щоб покращити комунікацію між громадами області, обмінятися досвідом та ідеями. Відвідувачі мали змогу відвідати «Ярмарок громадських ініціатив», послухати доповіді цікавих спікерів, взяти участь у практикумах.

Участь у форумі взяли викладачка кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Олександра Дем’яненко і студент 3 курсу спеціальності «Політологія» Богдан Терещенко. Приємно відзначити, що однією зі спікерок форуму стала слухачка магістратури спеціальності «Публічне управління та адміністрування» Наталія Коваль — начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Шполянської міської об’єднаної територіальної громади. Наталія Миколаївна поділилася з учасниками форуму успішним досвідом Шполянської ОТГ із залучення активістів до розвитку громади, а саме — створення консультативно-дорадчого органу Молодіжної ради та започаткування конкурсу для громадських організацій.

«Для нашої громади є надважливим завданням підвищення ролі громадянського суспільства в різних сферах життєдіяльності. Це завдання викладено як стратегічна ціль в "Стратегічному плані розвитку Шполянської міської об’єднаної територіальної громади на період 2018- 2020 рр". Для підтримки ініціатив громадськості, а також із метою налагодження ефективного діалогу та партнерських відносин органів місцевого самоврядування з організаціями громадянського суспільства у 2018 році Шполянською міською радою було започатковано "Конкурс із відбору проєктів, розроблених організаціями громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка з бюджету громади", що успішно діє другий рік поспіль.

А в 2019 році утворено молодіжний консультативно-дорадчий орган — Молодіжну раду при Шполянській міській раді. Молодіжна рада покликана сприяти взаємодії виконавчих органів місцевого самоврядування та молоді Шполянської міської ОТГ, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, пов’язаних із життям молоді та з її участю в усіх сферах життя суспільства, займатися організацією та проведенням молодіжних заходів та інформаційно-навчальної роботи серед молоді. На думку керівництва громади, активна молодь є запорукою активного громадянського суспільства в майбутньому.

Вважаю, що такі результати, в тому числі, стали успішним поєднанням отриманих мною знань під час навчання у магістратурі кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, зокрема вивчення дисциплін зі стратегічного управління та управління ресурсами, та практики. Я дуже задоволена навчанням у магістратурі за спеціальністю 281 "Публічне управління та адміністрування" в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького і на власному досвіді переконалася в тому, що ця програма підготовки сприяє формуванню кадрового, інтелектуального потенціалу об’єднаних територіальних громад, державної служби та бізнесу», — коментує Наталія Миколаївна.

 

 

ННІ економіки і права