Про основи роботи над розслідуванням розповіла майбутнім медійникам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анна Бабінець, редакторка-засновниця, керівниця агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо».

Спікерка доєднувалася онлайн. Вебінар організувала кафедра журналістики, реклами та PR-технологій у межах Школи журналістських розслідувань і репортажів під час війни для викладачів, де онлайн-курс пройшла викладачка Тетяна Бондаренко.

Анна Бабінець розповіла медійникам, з якими основними проблемами найчастіше стикаються журналісти під час проведення розслідування. Також поділилася джерелами, де можна шукати інформацію. Більш докладно спікерка проаналізувала фільм-розслідування «Вбивство Павла», який створений командою «Слідство.Інфо» про журналіста «Української правди» Павла Шеремета.

Відповідаючи на запитання студентів, Анна наголосила:

— Щоб стати справжнім журналістом-розслідувачем, потрібно 2-4 роки практики.

На вебінарі були присутні в аудиторії та дистанційно студенти кафедри журналістики, реклами та PR-технологій різних курсів.

— Цікаво було почути «рецепт» розслідувань від людини, яка має такий величезний досвід у цій сфері. Часто стежу за публікаціями «Слідства.інфо», а сьогодні вдалося дещо зазирнути в закулісся цього видання. Дякую за практичні поради: від пошуку тем до найчастіших помилок під час роботи. Цінно! — поділилася враженнями магістрантка-медійниця Тетяна Недбайло.

Зустріч супроводжувалася жвавим обговоренням, адже студентів цікавило багато питань щодо створення журналістських матеріалів.

— Цінно було почути те, що ми не маємо соромитись наших розслідувань, адже це мають відчувати герої наших матеріалів та робити висновки. Корисними були й поради з пошуку тем. У регіональній журналістиці з цим іноді складно, тож буду застосовувати почуті лайфхаки, — розповіла магістрантка-медійниця Дарія Шевченко.

На важливості залучення до освітнього процесу практиків, експертів, досвідчених медійників для підвищення якості викладання наголосила Тетяна Бондаренко, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій:
— Думка фахівця завжди важлива для студентів, які мають змогу поспілкуватися про робочі технології, процес розслідування. Цьогоріч навчалася в Школі журналістського розслідування для викладачів. Завдяки онлайн-проєкту отримала нові знання, навички, зараз упроваджую в навчання студентів, які опановують цю дисципліну. Вдячна колегам зі Слідства.інфо за співпрацю.

Автор: Денис Непогодьєв, студент 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

 

Більше пропонуємо переглянути у відео від Студентського телебачення: