Регіональний Центр підтримки технологій та інновацій відтепер функціюватиме на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Це один із 14 регіональних центрів по Україні і єдиний у Черкаській області.

Центр підтримки технологій та інновацій націлений допомогти науковцям, молодим ученим, студентам правильно розпорядитися своєю інтелектуальною власністю. Центр важливий не лише для університетської спільноти. Відкриття ЦПТІ (TISK) стане додатковим стимулом для розвитку інноваційного руху та академічного підприємництва на Черкащині. 

— Ми постійно шукаємо шляхи підвищення якості освіти, забезпечення сталого розвитку університету. Ми прагнемо бути корисними й цікавими своїм студентам, підтримувати ініціативи наших науковців, готувати фахівців, потрібних сучасній економіці, нашому технологічному та інноваційному суспільству. Адже нині економіка повинна бути високотехнологічна й продуктивна, експортоорієнтована. Про це йдеться і в Стратегії розвитку Черкащини на 2021-2027 роки, в розробці якої брали участь наші науковці, — зазначив, відкриваючи центр, в.о. ректора Черкаського національного університету Олександр Черевко. Він розповів, що в університеті успішно діють знані наукові школи. Керівництво закладу надає їм підтримку і дбає, щоб їхнє число зростало. Для цього в університеті запроваджено матеріальне заохочення за високі наукові досягнення. Олександр Черевко переконаний, що відкриття Регіонального ЦПТІ — це стимул для науковців рухатися далі.

Заступник голови Черкаської облдержадміністрації Роман Карманнік вважає, що Регіональний центр стане важливою складовою в мережі установ, які сприяють підвищенню технологічності підприємництва. Він запропонував університету об’єднати зусилля задля створення своєрідного центру розвитку креативної економіки. Розповів також про можливість підготовки спільних проєктів і залучення для їх реалізації коштів із різних джерел.

— У сучасному світі поряд із важливістю продукування ідей треба розуміти, як ці ідеї виростити, захистити, комерціалізувати. Гадаю, що Регіональний центр підтримки технологій та інноватики незабаром зможе пишатися такими проєктами. У період пандемії інноватика допоможе вирішити проблеми, які постали перед людством! — наголосив Роман Карманнік.

Директорка Черкаської агенції регіонального розвитку Любов Ропало нагадала, що ЧНУ активно долучається до інноваційних процесів в області. Зокрема, університет є одним зі співзасновників агенції.

Директор із питань відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данило Цьвок розповів про завдання і цілі ЦПТІ. Презентацію діяльності мережі ЦПТІ (TISK) провели представники Укрпатенту Касим Величко та Андрій Зозулюк.

Зокрема, учасники зустрічі дізналися, що Центр сприятиме спрощенню доступу до спеціалізованих баз даних патентної та науково-технічної інформації для винахідників, малих та середніх підприємств, представників промислового сектору, дослідників у технологічних центрах та навчальних закладах, професіоналів у сфері інтелектуальної власності тощо. Це місце, де винахідник зможе отримати безкоштовну консультацію щодо свого проєкту, зрозуміти, як йому не тільки захистити ідею, а ще й комерціалізувати її. Завдяки функціонуванню Центру з’являться можливості для удосконалення місцевої технологічної бази, створення ноу-хау, трансферу технологій, шляхом ліцензування та створення спільних підприємств, надання персональних консультацій користувачам щодо створення, правової охорони, користування та управління інтелектуальною власністю.

Усі завдання Центру передбачені Угодою про створення та подальше функціонування Центру підтримки технологій та інновацій.

Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко вважає, що це новий рівень для науковців ЧНУ, які вже понад 10 років займаються питаннями захисту права інтелектуальної власності в Україні

— ННІ економіки і права ЧНУ єдиний в Черкаському регіоні здійснює підготовку фахівців з інтелектуальної власності. На кафедрі інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін працюють патентознавці, фахівці з інноватики та трансферу технологій, які пройшли навчання у Всесвітній організації інтелектуальної власності в Женеві та в США. Тут діє Центр інтелектуальної власності, інноватики та управління проєктами. Три роки поспіль у нас проводиться ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Інтелектуальна власність».
Крім того, науковці кафедри виграли грант міського бюджету на популяризацію захисту і охорони прав інтелектуальної власності, — зазначив він.

За підсумками зустрічі було також підписано Меморандум про співробітництво між державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького.

Довідково: Центр підтримки технологій та інновацій (Technology and Innovation Support Center TISC)

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 р. № 20-р «Про започаткування роботи із створення в Україні Центру підтримки технологій та інновацій», урядом було прийнято рішення про започаткування МЕРТом роботи щодо створення в Україні Центру підтримки технологій та інновацій (Technology and Innovation Support Center TISC) за підтримки Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ).

26 липня 2018 року у м. Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між МЕРТом та ВОІВ щодо створення Центрів підтримки технологій та інновацій.

Цей процес було зумовлено зокрема бажанням стейкхолдерів інноваційного процесу в Україні мати доступ до інформації та комплексу послуг щодо інноваційної діяльності в Україні.

TISC — спільний проєкт України та ВОІВ, направлений на розвиток інтелектуальної власності та стимулювання інноваційних процесів. Основною ціллю Центру є надання винахідникам з країн, що розвиваються, віддаленого доступу до високоякісної технічної інформації і пов'язаними з нею послугами, дозволяючи новаторам розкрити свій потенціал, забезпечити охорону прав і управління ними.

Центр сприятиме спрощенню доступу до спеціалізованих баз даних патентної та науково-технічної інформації для винахідників, малих та середніх підприємств, представників промислового сектору, дослідників у технологічних центрах та навчальних закладах, професіоналів у сфері інтелектуальної власності тощо. Завдяки функціонуванню Центру з’являться можливості для удосконалення місцевої технологічної бази, створення ноу-хау, трансферу технологій, шляхом ліцензування та створення спільних підприємств, надання персональних консультацій користувачам щодо створення, правової охорони, користування та управління інтелектуальною власністю.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького