Студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького обирали кандидатів у представники з-поміж студентів для участі у виборах ректора. Відповідно до законодавства, обрання відбувалося в два етапи. 

Спочатку в кожному інституті та на факультеті студенти провели загальні збори. На них було висунуто кандидатів, що голосуватимуть на виборах ректора від імені студентської громади. Окрім цього, для забезпечення процедури таємного голосування визначилися зі складом Дільничої Виборчої Комісії інститутів та факультетів. Імена «представників-виборців» було внесено до бюлетеня для таємного голосування. Голосували всі студенти. Для цього в навчальних корпусах університету було облаштовано кабінки для таємного голосування та виборчі скриньки.  

Студент ННІ інформаційних та освітніх технологій, заступник голови профкому у справах студентів Руслан Пархоменко модерував збори свого інституту:

— Збори провели доволі продуктивно, студенти активно пропонували свої кандидатури для представлення інституту на виборах ректора ЧНУ. Видно, що вони активно цікавляться життям університету, — зазначив активіст.

Згодом в інститутах та факультетах ЧНУ провели таємне голосування, де студенти змогли анонімно обрати своїх представників. Саме вони будуть голосувати за майбутнього ректора ЧНУ на виборах. 

— Уже доводилося бути на виборах студентської ради, а от представників, які голосуватимуть за ректора на виборах, ще не обирала. Важлива подія. Сподіваюся, вони достойно представлять наш підрозділ, — зазначила студентка-магістрантка психологічного факультету Маргарита Ратушна.

Нагадаємо, відповідно до статті 42 ЗУ «Про вищу освіту», керівника кожного університету, незалежно від форми власності, обирають на прямих виборах шляхом таємного голосування. Право голосу мають усі штатні наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, обрані представники від співробітників та обрані представники від студентів. Не менш 75% серед виборців повинні бути викладачі, не менше, ніж 15% — студенти і не більше 10% — співробітники, що не належать до категорії наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників. Переможець повинен отримати 50% + 1 голос.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького