bgb
 
 
 
 
 

Традиційно в тиждень науки кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проводить семінари-зустрічі з аспірантами з метою обговорення нагальних питань.

Цьогоріч до проведення науково-теоретичного семінару «Особливості здобуття ступеня PhD: український і закордонний досвід» доєдналися колеги з інших ЗВО.

Співорганізаторами заходу стали заклади вищої освіти України та зарубіжжя: Київський столичний університет імені Бориса Грінченка, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІНіредьгазький університет (Угорщина), Сеґедський університет (Угорщина), Будапештський університет імені Лоранда Етвеша (Угорщина) та Бакинський слов’янський університет (Азербайджан).

Відкрив семінар проректор з наукової та інноваційної діяльності кандидат біологічних наук, доцент Олександр Спрягайло, який наголосив на потужному науковому потенціалі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та на якісному рівні підготовки здобувачів третього рівня вищої освіти.

Гарант ОНП «Філологія» професорка Ганна Мартинова акцентувала на специфіці освітньо-наукової програми, зокрема, зупинилася на складниках освітньої компоненти й озвучила ті виклики, які постають перед здобувачами та їхніми науковими керівниками.

Про підготовку й атестацію здобувачів ступеня доктора філософії в Київському столичному університеті імені Бориса Грінченка поінформував Михайло Вінтонів — завідувач кафедри української мови, доктор філологічних наук, професор. Модель підготовки докторів філософії (PhD) в Україні та Великій Британії окреслила Наталія Костусяк, завідувачка кафедри української мови та лінгводидактики Волинського національного університету імені Лесі Українки, докторка філологічних наук, професорка, яка разом із колегами-науковими керівниками й аспірантами побувала на стажуванні в Кембриджі.
Про особливості підготовки докторів філософії в Угорщині поінформували аспірантка Будапештського університету Зіта Попович та її науковий керівник Єлизавета Барань, докторка філософії в галузі мовознавства, доцентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, доцентка Ніредьгазького університету. Аспірант Сеґедського університету Володимир Шилов зупинився на специфіці підготовки й захисту дисертації в цьому ЗВО. Оскільки доповідач уже захистив дисертацію, то він ознайомив учасників семінару з конкретними діями та процедурними питаннями завершального етапу підготовки наукової роботи.

Про особливості навчання в дисертантурі Бакинського слов’янського університету поінформувала професорка Людмила Шитик — науковий консультант аспірантки Мушгуназ Нагієвої. Дисертантка не змогла приєднатися, але надіслала інформацію про специфіку підготовки доктора філософії зі спеціальності 5707.01 «Слов’янські мови (українська мова)» в Бакинському слов’янському університеті.
Учасники семінару подискутували щодо порушених у виступах проблем, обговорили можливість пропонувати аспірантам дисципліни вибіркового циклу в інших ЗВО, реалізувавши взаємообмін між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького, Київським столичним університетом імені Бориса Грінченка та Волинським національним університетом імені Лесі Українки. Усі однозгідно висловили побажання й надалі організовувати подібні заходи.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики