У стінах Черкаського національного університету відбулася Всеукраїнська наукова конференція. У її роботі брали участь науковці різних установ — Черкаського онкологічного диспансеру, Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, медичних закладів освіти із Польщі.

У конференц-залі університету теоретики та практики окресли проблеми здоров’я населення, розповіли про сучасні досягнення в лікуванні онкологічних захворювань, у діагностиці низки хвороб.

Від імені ректора університету Олександра Черевка учасників конференції привітав перший проректор Василь Мойсієнко. Він наголосив, що університет має давні традиції підготовки фахівців-біологів, реабілітологів, а з 2019 року буде вперше здійснювати набір студентів за спеціальністю 222 «Медицина». Організація наукової конференції — це можливість обміну результатами наукових досліджень в галузі біології та медицини з метою підвищення якості підготовки фахівців-медиків.

Ініціатором проведення конференції стала кафедра клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін ННІ природничих та аграрних наук.

Максим Гаврилюк, директор ННІ природничих та аграрних наук, розповідає, що Черкаський національний університет готує фахівців-біологів уже майже 90 років. За його словами, наукова конференція — це можливість поділитися здобутками і рухатися вперед.

— В інституті працює чимало науковців, які займаються проблемами біохімії, клітинної біології, імунології, фізіології. Саме ці питання лягли в основу наукової проблематики конференції.

Із доповіддю на конференції виступив завідувач кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного, доктор медичних наук, професор Сергій Руденко. Він представив результати дослідження стану залежності здоров’я школярів від різних чинників. Науковець проводив дослідження останні 12 років і тепер знає, як застосувати отримані знання на практиці:

— На сучасному етапі школи не мають навіть шкільних лікарів. Тому ми пропонуємо модернізувати систему. Ми розділимо завдання серед спеціалістів — педагогів, лікарів та психологів. Тобто, психолог буде урівноважувати психологічний клімат з урахуванням індивідуальності дитини, педагог буде знати, коли дитина потребує педагогічних навантажень, або ж навпаки — релаксації.

Нові підходи до підготовки фахівців-медиків будуть запроваджувати під час навчання у Черкаському національному.

На конференцію завітав і закордонний колега наших науковців та випускник ЧНУ ім. Б. Хмельницького Руслан Саламатін. Нині він працює старшим викладачем Варшавського медичного університету у Польщі.

Каже, що приїхав до alma mater, адже йому близька тематика конференції.

— Я думав, яку б можна було зробити доповідь, і вирішив розповісти про новинки, про які не пишуть в українських наукових виданнях, оскільки таких досліджень в лабораторіях України не проводять, — зазначив гість. Його доповідь стосувалася діагностики одноклітинного організму бластоцистиса.

В’ячеслав Пасічник, заступник завідувача відділу спеціальних видів експертизи Черкаського НДКЕЦ МВС України поділився досягненнями щодо визначення канабіноїдів у рослинах:

— Методика, яку ми використовуємо у роботі поліції, дозволяє визначати вміст психоактивних компонентів, які контролюються законодавством, а також визначити вміст канабіноїдів, які не мають психоактивної дії. Ці дослідження надзвичайно важливі для медиків, оскільки цей спосіб можна використовувати при створенні лікарських препаратів на основі конопель.

Загалом під час роботи конференції було представлено понад 20 наукових доповідей.

Найціннішим, на думку Максима Гаврилюка, директора ННІ природничих та аграрних наук, є підтримка наукових контактів із освітніми та медичними закладами та партнерами. Директор ННІ зазначає, що під час конференції також домовилися про укладання договору про співпрацю із Варшавським медичним університетом, представник якого брав участь у роботі конференції.

 

 

Ірина Бик, студентка 4 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій