Представники Черкаського обласного центру служби крові «Черкаси-Плазма» завітали до студентів ЧНУ ім. Б. Хмельницького 7 вересня.

Спікери розповіли про спектр послуг клініки, наголосили на важливості донорства, а також «розвіяли» найпоширеніші міфи щодо нього.

Керівник відділу комунікацій Олексій Денисенко розповів про донацію плазми крові як профілактику оздоровлення організму, про переваги донації (два офіційні вихідні в день здачі, грошова компенсація і т. і.), поінформував про те, для кого, в першу чергу, виготовляють життєво необхідні ліки із зібраної плазми.

— Донорство є дуже важливою справою. Одне ваше рішення дорівнює людському життю! Наприклад, щоб врятувати дитину п'яти років необхідно вісім донацій в місяць (для первинного імунодефіциту), — зазначив спікер.

Заступник директора з якості Тетяна Портянко наголосила, що найважливішою перевагою насамперед для донора є клінічний аналіз крові перед здачею на сучасному медичному обладнанні та консультація лікаря-терапевта. За її словами, при аналізі в «Черкаси-Плазма» вірус у крові визначають уже в перші дні після зараження, що дає змогу розпізнати небезпеку на початковій стадії.

— Ця благородна справа потребує сміливості. Боятися — нормально. Тому запрошуємо вас спочатку на екскурсію до «Черкаси-Плазма», побачити, в яких новітніх умовах відбуватиметься процес. Ви матимете змогу перевірити стан свого здоров'я й одночасно урятувати життя іншого! — закликала Тетяна Портянко.

За словами заступника голови студентської ради університету Дар'ї Загребельної, молодь все активніше долучається до донорства:

— Студрада ЧНУ відвідує Центр служби крові вже понад п'ять років. Кількість охочих зростає. «Черкаси-Плазма» — це новий рівень, їм з радістю і відчуттям безпеки можна довіритися. Це ми й робимо.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького