bgb
 
 
 
 
 

Студентка ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Софія Нероба бере участь у волонтерському проєкті «AINTA: An Invitation to Act» від Європейського корпусу солідарності.

Софія навчається на 3 курсі за спеціальністю 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Побачивши оголошення про набір у цей проєкт в науковій групі інституту, вирішила спробувати. Так потрапила на 2 місяці в сонячну Грецію. Дівчина поділилася враженнями та новим досвідом:

— У мене завжди було сильним бажання подорожувати, вивчати мову і я писала мотиваційні листи на різні програми. «AINTA: An Invitation to Act» — це проєкт волонтерських команд у пріоритетних сферах програми Європейського корпусу солідарності. Мета проєкту — дізнатися про проблеми біженців і діяти, як громада, щоб допомогти їм, підтримуючи їхній добробут, соціальну інтеграцію, а також підвищуючи солідарність з ними. У Греції я потрапила до групи волонтерів, де є португальці, тунісці, словаки, греки, ну і звісно українці. Про українців: одна дівчинка навчається у Франції, вивчає урбаністику, ще й отримує стипендію, інша працює в Німеччині в сучасній компанії, але планує податися в США на політичні науки за грантом. Інші «міжнародниці» зі Львова знають англійську на рівні C1, тут практично у всіх такий рівень. Відчую себе з рівнем B1 трохи ніяково, але є мотивація вчити, тим більше ми постійно говоримо англійською. Тунісці взагалі дуже ерудовані, знають по 3 мови як мінімум. Це — арабська, англійська, хтось французьку, хтось німецьку знає. Також навчаються на політичних науках або філології, ще й на перервах працюють як викладачі, хтось пише новини, хтось розробляє проєкти просування в соціальних мережах.

Я пішла в групу «Соціальні мережі й медіа», де ми редагуємо відео, робимо світлини, пишемо статті й учимося працювати з VR-окулярами, пізніше будемо працювати з 3D-принтерами.

Наразі ми постійно працюємо в команді, щоб дізнатись один про одного якомога більше, також нас підтримує коуч з Фінляндії Noora Kokkonen, яка навчає нас, як довіряти власним емоціям і своєму тілу. До речі, ми вже познайомилися з біженцями, це хороші діти, але з дуже складними долями, тому ми намагаємося, щоб кожна наша зустріч була незабутньою і яскравою.

Моя порада іншим студентам? Шукати свій шанс та подаватися всюди, куди тільки можна, і, можливо, у вас щось вийде.

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії