bgb
 
 
 
 
 

Збірна України здобула першу золоту нагороду на Паралімпіаді-2024 у веслуванні на байдарках і каное. Сталося це в останній змагальний день у фіналі ва'а-одиночки на дистанції 200 м, де тріумфував студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Владислав Єпіфанов.

Владислав навчається в ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я. 25-річний веслувальник виступив у класі VL3 та представив Черкащину. Про це повідомляє «Суспільне».

Дебютант Паралімпійських ігор-2024 у Парижі.

Дворазовий чемпіон світу з параканое ICF: здобував «золото» у 2023 та 2024 роках. Також на рівні чемпіонатів світу має «срібло» (2022 рік) та «бронзу» (2021 рік).
Двічі здобував «золото» чемпіонатів Європи (2023-2024 роки) та має у доробку «срібло» Євро-2022.

Чоловічий фінал у ва'а-одиночці у класі VL3 закривав програму заїздів на Паралімпіаді-2024 у веслуванні на байдарках і каное. У ньому Україна мала претендента на медалі: Владислав Єпіфанов напряму відібрався до фіналу за результатами кваліфікаційних заїздів.

Для 25-річного Єпіфанова Паралімпіада у Парижі стала першою у кар'єрі. При цьому до неї він підходив у статусі титулованого паравеслувальника: ставав чемпіоном двох останніх світових першостей у 2023 та 2024 роках.

Чемпіонським став заїзд для Єпіфанова і в Парижі. На фініші український веслувальник показав час 47.49 секунд, що став найкращим в історії Паралімпіад на цій дистанції.

Веслування на байдарках і каное. Ва'а-одиночка, чоловіки, 200 м, клас VL3, фінал:

Владислав Єпіфанов (Україна) — 47.49 секунд;

Джек Аєрс (Велика Британія) — 47.87 секунд;

Пітер Коувен (Нова Зеландія) — 48.28 секунд.

В ексклюзивному коментарі для «Суспільне : Спорт» із Парижа Єпіфанов поділився своїми емоціями після змагань. Також спортсмен розповів про вплив війни на підготовку та шлях до дебютної медалі на Паралімпіаді.

Про емоції після «золота»

«Я не можу прийняти це "золото", для мене це незвичні відчуття. Я встановив паралімпійський рекорд, для мене це дуже важливо. Взяв "золото", це дуже добре. Так, я задоволений».

Про дебютну Паралімпіаду-2024
«Перша Паралімпіада — якщо чесно, дуже переживав. Але зміг впоратися зі своїми емоціями та взяти "золото". Важкий шлях, навіть не три роки — набагато довшим шлях був до моєї першої медалі на Паралімпіаді. Я йшов до неї понад вісім років. Тому я сумлінно працював над результатом для цієї медалі».

Про вплив війни на підготовку до Ігор

«Недобре, бо важко морально у плані підготовки. Але війна загартовує людей. Важкі часи породжують сильних людей».

Що означає результат Владислава Єпіфанова?

Перше «золото» України у веслуванні на байдарках і каное на Паралімпіаді-2024, а також дебютне паралімпійське «золото» Єпіфанова на перших Іграх в кар'єрі.

Третя медаль збірної України з веслування на байдарках і каное у Парижі. Першу медаль здобув Микола Синюк, посівши третє місце у фіналі байдарок-одиночок класу KL2. Другу нагороду виборола Марина Мажула на 200-метрівці на байдарках-одиночках у класі KL1 — стала срібною призеркою.

Наразі «синьо-жовті» вибороли 81 нагороду на Паралімпійських іграх-2024, з них 22 «золота».

Джерело: «Суспільне»

.