Виїзне засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» відбулося у Каневі 24 травня.

У знаковому для українців місці — Шевченківському національному заповіднику — обговорили питання національно-патріотичного виховання та волонтерської діяльності у закладах вищої освіти.

Символічно, що захід розпочався зі сходження делегації на Чернечу гору  покладання квітів до могили Тараса Шевченка.

— Багато років поспіль у дні повернення Тараса Шевченка на Батьківщину приходжу до його могили. Цьогоріч вшанували пам'ять Кобзаря разом із ректорами університетів з усієї України — від Маріуполя, Херсону, Запоріжжя до Прикарпаття — з трьома українськими міністрами різних періодів — Петром Таланчуком, Станіславом Ніколаєнком, Василем Кременем, з народним депутатом України Іваном Кириленком, очільником Національного агентства кваліфікації України, ветераном російсько-української війни Юрієм Баланюком, директоркою Шевченківського національного заповідника Валентиною Коваленко, нашими працівниками і студентами, учасниками «Фабрики музичного мистецтва "Voices"». У цьому сакральному для українців місці слова Кобзаря у виконанні наших вокалістів лунали особливо символічно.

Учасники засідання під головуванням очільника Спілки Петра Кулікова та за участі представників обласної влади Черкащини обговорили актуальну тему.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова ради ректорів ЗВО Черкаської області Олександр Черевко розповів, як ця робота проводиться в ЧНУ. До обговорення доучилися  член Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Іван Кириленко, очільник Національного агентства кваліфікації України Юрій Баланюк, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень та багато інших відомих освітян.

— Обмінялися досвідом та конструктивними ідеями, — зазначив Олександр Черевко. — До дискусії долучився Міністр освіти і науки України (у 1992-1994 роках) Петро Таланчук.

Усі учасники засідання були одностайні в тому, що національно-патріотичне виховання є одним зі складників національної безпеки нашої держави.

Європейське майбутнє України забезпечать нові покоління, виховані в єдиній системі моральних, правових і політичних цінностей, що утверджують національну ідентичність.

Вища школа прагне виховувати саме таких громадян.

Однак маємо об’єднати і подвоїти свої зусилля, створити з державою спільну платформу, щоб на всіх рівнях лунав єдиний патріотичний голос.

Також запропонував створити єдиний інформаційний ресурс («Книгу пам’яті»), який збереже пам’ять про загиблих студентів і викладачів закладів вищої освіти.

Усі думки, висловлені учасниками засідання, викладені у спільній резолюції.

 

 

Про це також — у сюжетах місцевих медіа:

 

ТРК «Ільдана»

 

 

 

«Студентське телебачення ЧНУ»

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького