Професорка кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ольга Палійчук координує реалізацію в Україні та у Черкасах проєкт «Збережемо життя жінок для їх родин».

Цей соціальний проєкт націлений на профілактику раку шийки матки жінок із груп ризику (ВІЛ-інфіковані, жінки маломобільні та в інвалідних візочках, вимушено переміщені особи з Криму та сходу України).

Ця ініціатива має на меті забезпечити тестування на високоонкогенні типи вірусу папіломи людини (ВПЛ), які викликають злоякісні новоутворення шийки матки, методом самозабору (квін-тіп), обстеження методом рідинної цитології, вакцинацію від ВПЛ, інформаційну кампанію для жінок України з залученням спікерів-волонтерів від медичної професійної спільноти (основна співпрацююча організація — Українська Асоціація кольпоскопії та цервікальної патології).

Ольга Палійчук — докторка медичних наук, лікарка гінеколог-онколог КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради», професорка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім.Б.Хмельницького, керівниця Черкаського осередку УАКЦП, куратор проєкту в Україні розповідає, що проєкт має три головні етапи.

Перший — інформаційна кампанія з залученням лікарів-експертів, студентів медичних факультетів, активної молоді, у т.ч. членів українських студентських Ротаракт клубів. Другий етап — тестування на вірус папіломи людини методом самозабору квін-тіп. Передбачалося, що учасниці проєкту проведуть самообстеження за допомогою спеціальних індивідуальних наборів. Перевага в тому, що це зручно: жінка не повинна йти у медзаклад та проходити огляд на гінекологічному кріслі. Зібрати біоматеріал для дослідження можна у т.ч. вдома у зручний час. І передати пробу медичному персоналу або безпосередньо надіслати на аналіз в лабораторію.

Третій етап — власне проведення щеплення вказаних категорій бівалентною вакциною від ВПЛ.

Звісно, на першому етапі з усіма жінками вказаних категорій були проведені зустрічі-лекції з лікарями експертами УАКЦП на цю тему. Спочатку відбувалися просвітницькі бесіди, а вже потім розпочинався етап самообстеження та наступних видів тестування (ВПЛ, Pap-test). Також на Черкащині були залучені для навчання методів профілактики, в тому числі про вакцинацію від вірусу папіломи людини, і студенти медичного інституту кафедри фундаментальної медицини ЧНУ.

— Варто зазначити, що ми разом зі львівськими партнерами надавали не лише можливість отримати тести і провести самозабір матеріалу. Жінки отримали насамперед психологічну підтримку, а також інші безкоштовні медичні послуги, в тому числі лабораторні аналізи, перевіряли стан щитоподібної та молочної залоз, органів репродуктивної системи, що стало можливим завдяки додатковому залученню благодійних коштів по системі Ротарійських міні-грантів допомоги під час гуманітарної катастрофи, що була спричинена війною в Україні, — розповідає Ольга Володмирівна.

Етап вакцинування  розпочався у серпні 2023 року. Розпочали його у Черкасах саме з освітніх лекцій для медичного персоналу закладу в КНП «Черкаська обласна лікарня ЧОР» та ННЦ «Медичний інститут». Долучився і Територіальний центр надання соціальних послуг (тут вакцинували жінок із ВІЛ-позитивним статусом). Також щеплення проводяться на базах медичних центрів «Андромеда+». Всього у межах проєкту отримують щеплення трьома бустерними дозами по 200 жінок в кожній із двох визначених областей.

Студенти-медики Черкаського національного брали участь у всіх трьох етапах цієї програми. Для них було проведено ряд ознайомчих лекцій із згаданих вище можливих патологій та навчань із методів профілактики захворювань. Здобувачі не тільки поширили  інформацію про загрози для здоров'я і життя дівчат та жінок, а й провели тестування методом самозабору з подальшою вакцинацією декількома почерговими дозами вакцин разом і лікарками КНП «Черкаська обласна лікарня», акцентуючи увагу на актуальності та безпечності цього проєкту.

— Неабиякою гордістю для організаторів проєкту є відома українська письменниця Оксана Забужко. Нам дуже приємно, що Оксана Стефанівна погодилася стати нашим голосом, знятися у відеороликах, щоб акцентувати увагу жінок різних вікових категорій: дівчаток та дівчат, мам і бабусь — на необхідності самодіагностики при використанні методів первинного ВПЛ-скринінгу та щеплення від цього небезпечного інфекційного збудника раку шийки матки.

Проєкт актуальний тим, що через війну він був видозмінений, удосконалений якраз під виклики воєнного часу. Адже в Україні збільшується міграція населення, а також росте рівень інфікованості як ВІЛ, так і ВПЛ. Значна кількість жінок, яким необхідно проводити програми цервікального скринінгу, зазнала стресу, різних форм насильства. Усе це негативно впливає на здоров’я жінок і на рівень доступності медичних послуг під час війни в Україні. Тому нині особливо актуальним стає саме метод самообстеження та первинного ВПЛ-скрингу, що допомагає лікарям вчасно виявляти передпухлинну патологію та рак шийки матки.

Важливо залучати до подібних профілактичних програм якомога ширше коло медиків — насамперед, крім гінекологів, ще й сімейних лікарів. Вони, як первинна ланка надання медичної допомоги, можуть доступно розповісти жінками про можливість і необхідність щеплення, а також провести ВПЛ-тестування методом самозабору та аналіз результатів для прийняття правильних рішень стосовно вчасного лікування виявленої патології.

Детальніше про проєкт — у виданні «Нова доба»

 

ННЦ «Медичний інститут»