Експерт Центру аналітичних досліджень «Прагма», завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій, доцент Олександр Спрягайло прокоментував ситуацію щодо екологічності масок та рукавичок, які нині використовуються людьми для захисту від коронавірусу. 

«Яку шкоду природі завдають рукавички та медичні маски» — відеосюжет під такою назвою вийшов в ефірі «UA: Черкаси».

— Маски та рукавички в природі розкладаються роками, а на смітниках лежатимуть століттями, — повідомив еколог Олександр Спрягайло.

За його словами, такі засоби захисту виготовлені із полімерних матеріалів. На жаль, рукавички та маски в більшості випадків після використання змішуються з іншими відходами, які також не розкладаються протягом довгого часу.

Еколог каже, що рукавички мають переваги щодо захисту від вірусу, але вони одноразові і їх потрібно утилізовувати. Якщо рукавички лежатимуть просто на землі, то будуть додатковою загрозою для навколишнього середовища і тварин, які в них заплутуватимуться.

— Це матеріали синтетичного походження, тобто полімери — їх у будь-якому разі потрібно утилізувати і переробити, тому що вони дуже довго не будуть розкладатися, — додає Олександр Спрягайло.

Детальніше у відеосюжеті: