Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького долучився до всеукраїнського літопису «Освіта у вогні», підготовленого працівниками Державної установи «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

Укладачі  Алла Чайковська, Ольга Хрустальова та відповідальні за випуск Ірина Моргун, Людмила Саєнко зібрали історії викладачів, студентів, працівників освіти, розповіді про функціонування закладів освіти в умовах повномасштабної війни росії проти України. Спогади про пережите в окупації, в тилу, а також на волонтерському фронті дають можливість зрозуміти, яку силу має кожен з українців у боротьбі з ворогом, а також відчути єдність освітянської спільноти.

Українська система освіти і науки зазнала значних руйнувань від звірств російських військ, які розпочали повномасштабне вторгнення на територію України. Агресори продовжують вбивати цивільне населення, бомбардувати наші міста, містечка, села, руйнують і знищують освітню та наукову інфраструктуру.

Велика кількість учасників освітнього процесу з різних регіонів України змушена була покинути свої домівки та отримати статус тимчасово переміщених осіб як в державі, так і за кордоном.

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України та на момент підготовки літопису понад 2477 закладів освіти було пошкоджено та зруйновано, з них 286 ‒ вщент зруйновано. Постраждала й матеріально-технічна база, адже окупанти викрадають сучасне навчальне обладнання, мультимедійні дошки, комп'ютерну техніку, спалюють українські підручники та художню літературу бібліотек. Серед закладів вищої та фахової передвищої освіти 102 пошкоджено та 31 зруйновано. На сторінці МОН https://saveschools.in.ua/ розміщена та постійно оновлюється інформація про кількість руйнувань, завданих українським закладам освіти.

«Українська освіта кровоточить, тяжко поранена, але жива і сильна, вона бореться», — наголосив Сергій Шкарлет, виступаючи 23 травня цього року на відкритті Світового освітнього форуму 2022 у Лондоні. Але, незважаючи ні на що, навчання в закладах освіти продовжується на всіх рівнях освіти.

Освітяни не здаються, продовжують працювати та захищати свій фронт.

«Пережите залишиться з нами назавжди. Про це ми маємо розповідати, кричати на весь світ.

На нашу думку, цей матеріал є надзвичайно важливим як у воєнний, так і післявоєнний час, оскільки дає можливість зрозуміти, яку силу має кожний громадянин України у боротьбі проти ворога, відчути нашу єдність, любов до рідної землі.

Увесь світ захоплюється стійкістю України, мужністю її воїнів, національним єднанням у боротьбі за свої цінності. Звісно, життя вже ніколи не буде таким, як раніше, але ми обов'язково переможемо!

А літопис «Освіта у вогні» нагадуватиме майбутнім поколінням про страшні часи війни і буде попередженням, щоб подібне ніколи не повторилося. Ми вдячні усім небайдужим за участь і допомогу у створенні цього літопису.

Перемога за нами! Все буде Україна!» — йдеться у передмові до видання.

ЧНУ імені Богдана Хмельницького тримає стрій від першого дня війни. Дуже багато робиться на волонтерському, гуманітарному, просвітницькому фронті. Багато викладачів, випускників, студентів та їхніх батьків боронять Україну зі зброєю в руках. Є й ті, хто віддали за Україну свої життя. Усі вони навічно увійшли в історію своєї alma mater та України. Але війна триває і кожен робить свій внесок в нашу перемогу. Кілька незвичайних історій представників університетської спільноти  — увійшли до літопису «Освіта у вогні».

 

ПОВНА ВЕРСІЯ ЛІТОПИСУ «Освіта у вогні»

Більше історій — на сайті університету.

— Переконаний, що освіта в Україні формує і надійно тримає моральний, національно-патріотичний дух, і це ще більше переконує нас у тому, що ворог буде подоланий і перемога буде за нами! — зазначив ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького