У межах святкування 100-річчя ЧНУ відбулося урочисте відкриття оновленого «Музею історії університету». З цієї нагоди зібралися ректор і проректори, директори інститутів і декани факультетів, представники музейної ради університету, почесні гості.

Ректор ЧНУ Олександр Черевко презентував свідоцтво про реновацію експозиції і привітав присутніх:

— Відкриття «Музею історії університету» — одна з найочікуваніших подій 2021 року. Цей підрозділ створили у 1975-1976 роках, відтоді він не зазнавав значних змін. Кажуть, якщо в історії не написано — значить цього й не було. Ми постаралися для того, щоб нащадки могли повною мірою ознайомитися з історією рідного університету. Коли ми говоримо про сторіччя, ми насамперед згадуємо людей, які крок за кроком розвивали Черкаський національний. Без їхньої праці, інтелектуального спадку ЧНУ не був би таким, яким він є сьогодні — сучасним відомим авторитетним класичним національним університетом. 

За словами ректора, стенди «Музею історії» охоплюють 100 років (з 1921 по 2021) і розділені на певні періоди, віддаючи належне кожному з поколінь. 

Дякуючи тим, хто долучився до створення нової експозиції, Олександр Черевко вручив університетські відзнаки. Нагрудний знак «Почесна відзнака ректора» отримала директорка Державного архіву Черкаської області й викладачка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Тетяна Клименко. Грамоти отримали: викладач ЧНУ, заслужений художник України Віктор Афонін та завідувач відділу обласного краєзнавчого музею Сергій Ганницький.

Подяки вручили магістрантці-дизайнерці Мар'яні Машкаринець та іншим студентам, які працювали над виготовленням стендів. 

За словами Тетяни Клименко, завдяки архівній справі збережені унікальні історичні документи, які є підтвердженням того, що ЧНУ пройшов непростий шлях становлення, а його розбудова продовжується й донині:

— Історія твориться зараз, і ми — її частина!

Директорка КЗ «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Черкаської обласної ради Ірина Собко наголосила на важливості «Музею історії», у якому зібрані спогади людей, що побудували з нуля, не маючи в наявності елементарних речей, один із найкращих університетів:

— Знаючи минуле, цінувати теперішнє і робити все, для того, щоб майбутнє було ще кращим — ось наше завдання!

Керівник Черкаського наукового центру Шевченкознавчих досліджень ЧНУ, професор Володимир Поліщук привітав присутніх із важливою подією і подарував музею дві книги. Одна з них — збірка творів репресованого студента ЧНУ 1930-их років, поета Степана Бена. Інша, авторства Володимира Поліщука — «Літературна історія ЧНУ», присвячена століттю університету. 

Директорка «Музею історії» Лариса Синявська подякувала всім, хто допомагав у створенні проєкту, а також розповіла про призначення підрозділу:

— Музей — це центр вивчення історії, де зібрані ключові моменти за останні 100 років, це місце, де будуть проводити освітні й виховні заходи для студентів.

Відкриття завершилося оглядовою екскурсією.

Завтра, упродовж дня, двері «Музею історії університету» будуть відчинені для учасників зустрічі випускників усіх поколінь.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького