Напередодні Нового року журналісти інтернет-видання «Нова доба»» поспілкувалися з ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком про найбільші виклики 2020 року, життя університету в умовах пандемії та плани на наступний рік.

— 2020 рік був складним, але він дав певні нові напрями роботи. Для Черкаського національного університету та для Вас особисто, які найбільш вагомі були виклики цього року?

— Як для більшості, так і для нас ‒ це пандемія, перехід на дистанційну та змішану форми навчання, який відразу виявив певні недоліки системи освіти. Наприклад, в області немає достатнього рівня покриття інтернет-зв’язком, і це найбільша проблема, особливо для першого курсу. Взагалі, першокурсників краще було би спочатку привчити до системи навчання в університеті, і лише потім переводити на дистанційне навчання. Але реалії нам цього не дозволяють. Тому важливо, що батьки студентів, абітурієнтів розуміли, що карантин – це не вирок, і що не слід гаяти час, натомість слід скористатися ним для здобуття дітьми вищої освіти.

Ми не просто розуміємо всю цю проблематику, а почали рухатися в напрямі її вирішення. Провели Раду ректорів області, де в присутності голови Черкаської ОДА, начальника управління освіти поставили питання інтернетизації в області, попросили сприяти. І зараз бачимо, що ця тема зрушила з місця. Інтернет – це не розкіш, а спосіб нашого життя. Адже він необхідний і для навчання, і для інших аспектів життя людини в сучасному цифровому суспільстві: медицини, адміністративних послуг органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту тощо.

В університеті ми створили навчально-науковий центр цифрового розвитку та якості освіти, змінили структуру управління університетом. Треба й далі проводити комп’ютеризацію університету, і ми над цим працюємо. Зокрема, після реалізації інвестиційного проєкту з реконструкції навчального корпусу №4 ЧНУ маємо належний рівень забезпечення сучасним обладнанням. Але попереду ще багато роботи.

— Олександре Володимировичу, університет демонструє гарні рейтингові показники. Знаємо, що й цей рік не виняток.

— В академічному рейтингу закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна» університет піднявся на 40 позицій. Це досить показово. Усі рейтингові показники у нас зросли і ми ‒ серед лідерів. Зокрема ми увійшли в престижний міжнародний рейтинг кращих університетів Східної Європи і Центральної Азії за версією QS, де враховується і цитованість науковців, і кількість вітчизняних та іноземних студентів, і репутація серед роботодавців. Оцінювали всього 400 ЗВО Східної Європи та Центральної Азії, від України ввійшли 25 університетів, ми під номером 9. Із хорошими рейтинговими показниками входимо в новий рік. Тому хочу подякувати усім викладачам, працівникам та студентам, адже завдяки їм університет має такий результат.

— Які плани на майбутній рік?

— Непочатий край роботи, планів дуже багато. Коли заданий темп, його треба підтримувати. Насамперед це розвиток існуючих спеціальностей та освітніх програм (а їх у нас понад 50 та понад 70 відповідно), створення нових спеціальностей. У нас достатній ліцензований обсяг із медицини, ми цьогоріч набрали першу групу студентів. Також ми розраховуємо на збільшення кількості іноземних студентів, адже, за українським законодавством, вони платять за навчання втричі більше, ніж місцеві студенти. На жаль, пандемія мінімізувала рух людей, тому іноземних студентів не так багато, як хотілося б. Звичайно, треба продовжувати оновлювати матеріально-технічну базу, думати про пожежну безпеку, модернізувати гуртожитки, поліпшувати умови життя і навчання. Наприклад, цьогоріч ми покращили базу лабораторій фізики та хімії, навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та здоров’я.

Із нового року плануємо навчати депутатів рад територіальних громад, посадових осіб органів місцевого самоврядування. Це надзвичайно важливий проєкт, що реалізується у співпраці з Черкаською облдержадміністрацією. Адже реформа місцевого самоврядування завершується, водночас приступили до роботи новообрані депутати місцевих рад. Спеціально для цих посадовців ми розробили авторську програму підвищення кваліфікації.

Але є багато ще куди спрямовувати зусилля, щоб осучаснювати університет і бути на півкроку вперед, тримати лідерські позиції.

— Для всіх користувачів соцмереж дуже приємною стала новорічна акція від викладачів та студентів Черкаського національного. Які Вам хотілося сказати слова вітань для всього колективу університету?

— Я завжди підтримую хороший дух і хороший настрій в університеті. Подібні акції, флешмоби додають позитиву, підтримують студентів, викладачів у нелегкі часи, об’єднують.

 

Я вірю в те, що ми подолаємо всі виклики долі й вийдемо переможцями. Але ми маємо вірити в це, робити для цього все, ставати прикладом, не опускати руки, вселяти впевненість у завтрашньому дні. Дорогу осилить той, хто йде. Я бажаю у 2021 році всім бути активними та впевненими. Головне, всім міцного здоров’я, особистого щастя і нехай Вифлеємська зірка зігріє наші душі й подарує нам радість буття.  

  

 

 

 

Джерело:  «Нова доба»