Всеукраїнський день бібліотек відзначається в Україні сьогодні, 30 вересня. Це професійне свято працівників близько 40 тисяч бібліотек, що діють нині в нашій державі.

Наявність сучасної бібліотеки з комфортними умовами, модерним обладнанням і великим вибором видань — це ознака розвитку. Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. 

Зараз бібліотеки повинні відповідати запитам сьогодення — бути мобільними, надавати можливість отримання максимуму інформації. При цьому книги не відходять на другий план, а залишаються класичним джерелом інформації.

Забезпечувати функціювання й розвиток сучасних бібліотек допомагають працівники цих установ. Хоч бібліотекарі не є публічними людьми, але на них зосереджений чималий шмат роботи. У всі часи професія бібліотекаря була однією з найуніверсальніших. Сьогодні у цій сфері залишаються ті, хто має покликання до такої професії, любить і цінує її, на ділі доводить відданість духовній культурі.

Саме такими є працівники наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Книгозбірня університету носить ім’я нашого земляка, видатного вченого-енциклопедиста, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.

Перші фоліанти потрапили сюди у 1921 році. Сьогодні це інформаційно-просвітницький комплекс, здатний забезпечити потреби студентів і науковців. Це 720 тисяч примірників книжкового фонду, 4 абонементи, 5 галузевих читальних залів (гуманітарних, економічних, природничих і психолого-педагогічних наук, періодичних видань). Є електронний читальний зал, традиційний та електронний каталоги.

Діє інформаційно-бібліотечна система «Ірбіс». У фонді рідкісної літератури зберігаються видання ХVIII–початку ХХ століття. В архіві періодичних видань зібрано періодику з 20-х років минулого століття.

Усі ці інтелектуальні скарби доступні кожному завдяки самовідданій праці колективу бібліотекарів на чолі з директором, кандидатом історичних наук Григорієм Михайловичем Голишем. 


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Тож вітаю всіх бібліотекарів, і передовсім, працівників університетської бібліотеки, з професійним святом! Бажаю міцного здоров’я, добробуту, творчих успіхів, вірних друзів та однодумців, активних, допитливих і вдумливих читачів!

Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького